Sfaturi pentru tinerii fermieri care accesează fonduri europene: Nu vă hazardați la 70.000 EURO

În perioada de tranziție 2021-2022, submăsura 6.1 dedicată tinerilor care vor să se instaleze ca șefi de exploatație vine cu un bonus de 20.000 euro, ducând astfel suma maximă care poate fi contractată la 70.000 euro, pentru fermierii care îndeplinesc una din două condiții: procesarea sau agricultura ecologică.

Cu toate acestea, specialiștii în domeniu îi sfătuiesc pe tinerii fermieri să nu se hazardeze în încercarea de a obține suma maximă de 70.000 euro, decât dacă sunt ferm convinși că pot duce la îndeplinire obiectivele impuse. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultantul Florin Istrate a explicat ce înseamnă cele două obiective din submăsura 6.1 și de ce trebuie tinerii fermieri să fie foarte atenți la întocmirea proiectelor.

”Domnul ministru a făcut mai multe precizări că intensitatea sprijinului la submăsura 6.1 poate crește cu 20.000 euro, adică pentru proiectele de 40.000 euro se poate ajunge la 60.000 euro, iar proiectele de 50.000 euro pot ajunge la 70.000 euro. Totuși, este bine să nu ne hazardăm în unul dintre cele două obiective care ne ajută să primim cei 20.000 euro în plus.

Primul obiectiv este procesarea, care este un obiectiv foarte complex pentru un tânăr fermier, iar al doilea obiectiv este agricultura ecologică. Și agricultura ecologică este foarte grea, pentru că trecerea aceasta de la agricultura convențională la cea ecologică nu stă doar în organismul de certificare și în voința noastră. Sunt multe criterii și multe situații care, de cele mai multe ori, ne pun în imposibilitatea de a accede către o cultură ecologică. Dacă zona în care noi locuim este una unde sunt foarte mulți legumicultori, nu putem într-o parcelă de câteva sute de hectare de varză, noi să facem două hectare de varză ecologică, fiindcă e imposibil”, a precizat consultantul Florin Istrate.

Astfel, sfatul specialiștilor pentru tinerii fermieri este să fie prudenți și să se mulțumească cu sumele standard, de 40.000 euro, respectiv 50.000 euro, ca să nu riște să trebuiască să returneze banii către Uniunea Europeană.

”Sfatul nostru este să fim foarte prudenți, să analizăm foarte bine aceste două obiective, iar dacă nu putem să le ducem la bun sfârșit, mai bine ne mulțumim cu suma standard și nu ne luăm niște obiective suplimentare, pentru că riscăm să dăm toți banii înapoi”, a mai spus Florin Istrate pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole