Sfântul Ilie: , tradiţii si obiceiuri. Ce nu este bine să faci pe 20 iulie

13

sfantul_ilieSfântul Ilie este ziua de celebrare a zeului solar (Sânt-Ilie)  la data 20 iulie, considerată a fi mijlocul sezonului pastoral. Sânt-Ilie, ca si Sân-George si Sâmedru, este o divinitate populară care a preluat numele si data celebrarii de la un sfânt creştin – Sfântul Prooroc Ilie. In Panteonul romanesc Sânt-Ilie este o divinitate a Soarelui si a focului, identificat cu Helios din mitologia greacă si cu Gebeleizis din mitologia geto-dacă.

SFANTUL ILIE. Ca divinitate populara a Soarelui si a focului, Sant-Ilie este atestat prin numeroase traditii, mai ales in mediile pastoresti.

În ajunul acestei zile, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă (canepisti), se dezbracau şi, goale, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau şi se întorceau acasă. Dacă în noaptea dinspre Sant-Ilie visau cânepa verde era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi, iar dacă visau cânepă uscată se zicea ca se vor mărita cu oameni bătrâni.

În dimineata acestei zile se culegeau plante de leac, în special busuiocul, ce erau puse la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot acum se culegeau si plantele intrebuintate la vraji si farmece.

De Sfântul Ilie

– nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindina).
– il cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se reteaza stupii, se duc faguri şi mere la biserică, spre binecuvantare si se împart de pomana.
– se culeg in zori plante de leac stropite cu sânge de cocoş taiat deasupra lor.
– se duc berbecii la berbecar.
– daca tuna vor fi merele si alunele viermanoase; daca ploua, va ploua 20 de zile.
– se tine „Targul de fete de pe Muntele Gaina” din jud. Alba. (Sursa: radiocraiova.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise