Sezonierii din agricultură, construcţii şi turism au umflat statisticile pieţei muncii

10

În vara şi toamna acestui an, numărul salariaţilor a ajuns la aproape 6,3 milioane, un record al ultimilor patru ani. Economiştii spun că avansul vine din angajările temporare, care acum se înregistrează, nu din crearea unor locuri de muncă stabile.  Gradul de ocupare a forţei de muncă a crescut spectaculos în lunile de mijloc ale acestui an, iar efectivul de salariaţi a ajuns la 6,27-6,28 milioane de persoane, arată datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS).

O astfel de cifră a mai fost depăşită doar în ultimul trimestru din 2008, cu 6,34 milioane de salariaţi, după care România a intrat în cea mai severă recesiune şi numărul angajaţilor a oscilat între 6,02 şi 6,15 milioane.
În acelaşi timp, populaţia inactivă de peste 15 ani a scăzut pentru prima dată după mai bine de cinci ani sub pragul de 8 milioane de persoane în trimestrul al treilea din 2012. Iar şomajul a coborât la 6,8%, după ce ani la rând a fost de peste 7%, chiar 7,5%, mai reiese din datele INS.

Lucrul cu ziua, sport naţional

Cum se explică această creştere a efectivului de salariaţi, într-un an în care economia abia a ieşit dintr-o minirecesiune, iar afacerile mai mult au stagnat faţă de 2011? „Aici nu poate fi vorba despre crearea unor locuri de muncă noi şi stabile, cu siguranţă au fost sezonieri“, a explicat, pentru „Adevărul“, Marian Duşan, preşedintele Asociaţiei Romanian Business Accelerator. El arată că în agricultură şi în construcţii s-au făcut cele mai multe angajări temporare.
„Chiar dacă în construcţii am avut o stagnare, iar agricultura a tras în jos economia, în aceste sectoare este tot timpul nevoie de forţă de muncă sezonieră. Dacă ne uităm mai în amănunt, putem spune că în construcţii au crescut de fapt doar lucrările de întreţinere şi reparaţii, deci e limpede că s-a lucrat cu sezonieri. Iar în agricultură prea puţine locuri de muncă sunt stabile, cei mai mulţi muncesc cu ziua. Ar mai fi şi cei care lucrează temporar în turism“, a arătat economistul. El atenţionează că pentru această categorie de populaţie „Guvernul ar trebui să întreprindă măsuri speciale, să scoată forţa de muncă din zona gri prin crearea unor locuri de muncă stabile“. Sau, cel puţin, „să emită reglementări care să-i încurajeze pe angajatori, ca aceştia să păstreze stabile posturile ocupate doar sezonier“.

Posturile vacante, cel mai prost plătite

O altă serie de date statistice arată că piaţa muncii dispune de o rată de 0,5% până la 0,7% a posturilor vacante. În fiecare trimestru, graficele INS arată cum rămân neocupate mai mult de 25.000 de posturi, ceea ce ar putea însemna că există români care, deşi sunt şomeri, refuză să se angajeze, posturile vacante fiind mereu la discreţie. Dar realitatea din „teren“ arată cu totul altceva: posturile respective sunt într-adevăr vacante, dar angajatorii oferă salarii prea mici, de cele mai multe ori la limita minimului pe economie.
„Decât să mă angajez pentru câteva milioane, să am program, să mă cert cu şefi, mai bine lucrez cu ziua, când vreau, fără stres, şi câştig tot atâţia bani, chiar mai mulţi“, ne-a spus Mircea Popescu, un „zilier convins“ din oraşul Feteşti. Foarte probabil, ca el gândesc sute, poate mii de români, şi asta se vede tot mai clar în statisticile oficiale.

Sursa: http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/sezonierii-agricultura-constructii-turism-umflat-statisticile-pietei-muncii-1_50d71fe5596d7200912c391f/index.html

Citește și

Cmentariile sunt închise