3 decembrie 2021 - 02:09

Serele de roşii Livada din Bihor, încălzite în sistem bio tehnologic!

rosii_cultura Într-o seră din Bihor, roşiile s-au copt de mult şi nu cu ajutorul soarelui, ci cu ajutorul apei termale. Un sistem special de ventilaţie asigură aerul proaspăt şi temperatura constantă în interiorul serelor, astfel că producţia este aproape ca în plină vară. Sistemul de încălzire  cu apă geotermală a fost pus în practică în România, de firma Transgex

Aceasta este cea mai mare companie din România implicată în lucrări de prospecţiune, explorare şi exploatare a zăcămintelor de ape geotermale, având în concesiune aproximativ 60% din totalul acestor resurse. “ Încălzirea cu apă geotermală a serelor, folosită în ţări precum Islanda, reprezintă o metodă unică în România, fiind utilizată de către compania noastră care deţine singurele sere încălzite cu apă geotermală în sistem bio-ecologic (pentru producţia de tomate), susţin reprezentanţii companiei, într-o prezentare proprie
Apa geotermală, folosită ca sursă de energie

Sistemul de încălzire este compus din 4 circuite. Sursa de energie folosită este apa geotermală, o sursă de energie nepoluantă, aceasta fiind extrasă dintr-un foraj de mare adâncime, din apropierea satului Livada de Bihor, care altădată era lăsat în paragină. Sistemul de încălzire folosit este cel cu schimbător de căldură în plăci. Principalul avantaj al acestei metode îl reprezintă reducerea costurilor de încălzire comparative cu orice alt tip de combustibil, cu efect pozitiv asupra mediului.
Apa potabilă folosită la irigarea culturii provine dintr-un foraj de apă, cu adâncimea de 120 m, aflat în apropierea serelor.
Printr-o investiţie de peste 2 milioane de euro, compania Transgex deţine în prezent peste 2 hectare de seră în Livada, jud. Bihor, constând în suprafeţe de producţie şi depozitare.

Sistem de dozare CO2
La Complexul de Sere Livada de Bihor, în urmă cu câţiva ani, s-a pus în funcţiune şi un sistem de dozare CO2 , ce are un rol major în fotosinteza plantelor, ducând implicit la majorarea producţiei cu 20%, faţă de serele care nu sunt dotate cu un astfel de sistem.

Fotosinteza este procesul de fixare a dioxidului de carbon din atmosferă de către plantele verzi (cu clorofilă), în prezenţa radiaţiilor solare, cu eliminare de oxigen şi formare de compuşi organici (glucide, lipide, proteine) foarte variaţi. Deşi apa participă în fotosinteză, ca şi dioxidul de carbon, ea nu constituie, nici chiar când este în cantităţi reduse, un factor limitant pentru toate speciile. Fotosinteza are loc în cloroplaste si în zona citoplasmei care le înconjoară. La nivelul cloroplastelor, alături de clorofila a, pigment activ în reacţiile fotochimice, se mai găsesc şi alţi pigmenţi, cu rol de pigmenţi accesorii: clorofilă b, clorofilă c; carotenoizi; flavonoide; pigmenţi ficobilinici = ficobiliproteine.Mecanismul clorofilei include 3 procese principale: fotofosforilarea,  fotoliza apei, fixarea şi transformarea CO2 în glucide.

Instalaţia de fertirigare este complet automatizată

În interiorul serei, s-a montat un sistem special de ventilaţie prin care se asigură o temperatură uniformă pe toată suprafaţa spaţiului. Astfel, toate plantele au acelaşi microclimat, oferind condiţii prielnice pentru o dezvoltare armonioasă, cu efect pozitiv asupra producţiei. Totodată, există și un sistem de bioxid de carbon, care stimulează procesul de fotosinteză şi asigurând plantelor o mai bună dezvoltare. (Integral pe infoferma.ro)