Senatul României – precizări de ultimă oră privind Legea porcului

Legea porcului a provocat o serie de reacții dure și dezbateri controversate în spațiul public, fapt ce a determinat Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat să vină cu precizări de ultimă oră în legătură cu acest subiect.

,,Ca urmare a apariției în spațiul public a unor dezinformări legate de propunerea legislativă privind exploataţiile de creştere a suinelor şi de combatere a pestei porcine în România, o inițiativă amplu dezbătută de-a lungul mai multor ședințe de către senatorii membri ai Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senatul României, în calitate de Președinte al comisiei, mă văd nevoit să fac câteva clarificări:

În urma dezbaterilor din Comisie și a amendamentelor propuse, proiectul legislativ a fost adoptat în data de 22 noiembrie 2021, Senatul fiind prima cameră sesizată. Proiectul de lege a fost trimis către Comisia de Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice din Camera Deputaților, în calitate de Cameră Decizională.

Amendamentele propuse și supuse dezbaterii aprobate în Comisia de agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat au flexibilizat activitatea de creștere a porcilor comparativ cu reglementările anterioare (Ordinul MADR nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritorul României).

Este complet eronat modul în care sunt transmise în mass media informațiile conform cărora în gospodăriile țărănești nu se vor mai putea crește porci. Dimpotrivă, în conformitate cu articolul 4 – Tipurile de exploatații de porcine pe teritoriul României și dimensiunea acestora, amendamentele propuse în cadrul Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat vin în sprijinul oamenilor, astfel:

Persoanele fizice neînregistrate la ORC, din cadrul exploatațiilor comerciale de tip familial, vor putea crește o scroafă însămânțată artificial și produșii acesteia sau un număr maxim de 15 porci la îngrășat pe an, pentru consum propriu și pot vinde către alte persoane fizice sau unități de abatorizare de pe raza județului, pentru întregirea veniturilor familiale. (art. 4 lit.b)

Persoanele fizice care doresc să crească porci doar pentru consum propriu, familial, în cadrul exploatațiilor non-comerciale de subzistență, vor putea crește maximum 5 porci, pe care îi pot achiziționa fie de la exploatațiile comerciale de tip familial sau de la exploatațiile comerciale profesionale   (ferme autorizate). (art.4 lit.a)”, precizează George Scarlat, președintele Comisiei pentru agricultură, într-un comunicat de presă remis miercuri AgroTV.

Senatorul precizează că circulația ilegală și necontrolată a porcilor, identificată de auditele precedente ca fiind una din cauzele răspândirii pestei porcine, a fost reglementată de propunerea legislativă recent adoptată de Senat. Ministerul Afacerilor Interne are atribuții de control asupra circulaţiei mijloacelor de transport al porcinelor, pe drumurile publice, sancționarea mişcării porcinelor și deținerii ilegale a acestora, precum și confiscarea mijloacelor de transport, care sunt utilizate la transportul animalelor neidentificate (lipsa documentelor de proprietate și a formularelor de mișcare) cât și a animalelor cărora nu le este cunoscută proveniența.

„Întrucât în România, în urma rapoartelor de audit succesive și ale măsurilor impuse de către Direcția Generală (DG) Sănătate și Siguranță Alimentară din cadrul Comisiei Europene, la acest moment, neexistând niciun act normativ care să reglementeze aspecte privitoare la eradicarea pestei porcine africane, a atribuțiilor autorităților și instituțiilor publice abilitate în prevenirea răspândirii, monitorizării și combaterii bolilor, țara noastră riscă să piardă finanțarea de la Uniunea Europeană privind despăgubirile acordate crescătorilor de porcine, presiunea financiară urmând a fi preluată de bugetul național cât și interzicerea comercializării produselor procesate din carne, atât pe piața comunitară cât și la export, ceea va continua să ducă la piederi economice majore pentru industria alimentară românească, pe perioadă nedeterminată (deficit de balanță comercială pe carnea de porc de aprox. 786 mil euro/an la care se adaugă si sumele pentru despăgubiri, România plătind până la această, data aprox. 145 mil euro și pierderi colaterale, care nu sunt încă plătite de către stat, conform reglementărilor europene)”, se mai arată în comunicatul de presă al Senatului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. numai in aparenta santem lasati sa crestem 5 porci in realitate -nu putem creste de fapt nici un animal in curtile noastre. [decat caini si pisici] chiar nu stiti dl. Scarlat ce a-ti hotarat in comisie.se aplica legea DSP-ului care nu lasa de la inceput o mare parte a populatiei de la tara sa creasca animale.pe urma fara reproductie nu avem purcei pentru ca socotelile sant asa-noi cu 100 de lei facem cativa purcei-ca sa cumparam trebuie sa scoatem din buzunar 3000 pana la 4000 de lei ceace nui putin pentru cei cu venituri foarte mici cum santem majoritatea la tara.pe urma regulile dsv-ului pt care trebuiesc alti bani.De ce nu santem finantati de dsv. ca sa putem face tot ce vor ei?De ce numai 5 porci si nu pana in 10 porci?Pentru cei cu familii mai numeroase este singurul animal care mai creste si mai merge bine.In celalant caz cu 15 porci cine crede-ti ca intro gospodarie va putea sa faca tot ce cere dsv-ul .Ce facem cu ce hotaraste dsv-ul ulterior dupa ce trece legea?Fi-ti seriosi voi nu vre-ti decat ca cetateanul de la tara,taranul,sa nu creasca nimic in curtea lui sa cumpere de la magazin.Dar va-ti intrebat vreo data daca are bani sa cumpere de acolo.Voi aduce-ti foamea in casele noastre,voi politicienii inpreuna cu institutia mafiota numita DSV,voi toti sante-ti niste criminali.Poate o vrea bunul DUMNEZEU sa dati socoteala pt ce faceti.Tine-ti minte ca la tara omul a trait de pe urma animalelor de cand e pamantul pe pamant si nu sa mai intanplat asa ceva si acum ati venit voi sa ne interzice-ti tot.Pesta nu a aduso taranul pesta a intrat cu carnea infestata si ne controlata de dsv atunci la inceput si acum dsv-ii sant calaii taranilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole