Senatul cere CE despăgubiri pentru Proiectul de Directivă privind tutunul

16

tutunSenatorii României cred că UE ar trebui să analizeze posibilitatea acordării de măsuri compensatorii parţilor afectate de Proiectul de Directivă privind produsele din tutun, potrivit amosnews.ro. Până pe 4 martie, potrivit Tratatului de la Lisabona (TFEU), parlamentele naţionale au fost chemate să se pronunţe pe subsidiaritate şi proporţionalitate, înainte ca Proiectul de Directivă să fie dezbătut în Parlamentul European.

Pe 26 februarie, Camera Deputaţilor a dat Aviz negativ, pe baza Raportului Comisiei de Afaceri Europene, iar pe 4 martie, Senatul a dat aviz pozitiv, pe baza Raportului Comisiei de Sănătate.În ciuda avizului pozitiv, Senatul recunoaşte că măsurile propunerii sunt excesive şi disproporţionate, solicitând analizarea, la nivelul Uniunii Europene, a posibilităţii de aprobare a unor măsuri compensatorii către părţile afectate de prevederile din Propunerea de Directivă. Prin această menţiune importantă, putem considera că avizul pozitiv echivalează, de fapt, cu unul negativ. De altfel, chiar membri ai Comisiei de sănătate s-au arătat sceptici faţă de eficiența măsurilor preconizate.

Procedural, însă, urmează dezbateri în Parlamentul European şi în Consiliu. Adoptarea proiectului, a cărui formă este încă în dezbatere, este așteptată cel mai devreme în 2014, iar transpunerea în legislaţia naţională a statelor membre ar urma să se facă în 2015-2016.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise