Senatul a adoptat ordonanța privind aplicarea TVA de 9% la pachetele turistice

13

casa_de_varaSenatorii au adoptat, miercuri, o ordonanță a Guvernului prin care sunt clasificate structurile de primire turistică astfel încât să se aplice TVA de 9% și la cazare și serviciile accesorii acesteia atunci când sunt oferite sub forma unui pachet turistic.

În expunerea de motive a actului normativ, Guvernul precizează că, potrivit Codului fiscal, cota redusă de TVA de 9% se aplică pentru “cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping”.

Astfel, Guvernul propune modificarea OG nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România deoarece “aceasta nu prevede tipurile de cazare astfel încât cota redusă de TVA de 9% să se poată aplica la acestea”.

“În lipsa unei modificări imediate a cadrului instituțional, statul român va pierde un număr considerabil de turiști deoarece în actualul cadru normativ nu sunt stabilite tipurile de cazare, acest fapt generând operatorilor economici din industria turistică grave probleme în funcționare și în relația cu clienții”, spune inițiatorul.

Guvernul atrage atenția, totodată, și asupra faptului că promovarea turismului românesc reprezintă o prioritate națională.

“Ținând cont de faptul că începe perioada de achiziție a pachetelor turistice de tip ‘early booking’ și că operatorii economici din turism își elaborează politicile de marketing pentru anul 2015, (…) se impune completarea OG nr. 58/1998”, mai arată inițiatorul.

Prin votul Senatului a fost completată ordonanța 58/1998 cu un nou articol, 2 prim, potrivit căruia cazarea în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare turistică poate fi: cazare fără mic dejun, cazare cu mic dejun, cazare cu demipensiune, cazare cu pensiune completă și cazare cu ‘all inclusive’.

Proiectul de lege privind aprobare OUG nr. 84/2014 pentru completarea OG nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România are un caracter ordinar.

Senatul a adoptat proiectul legislativ, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 97 de voturi pentru și două abțineri. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise