Senatorul Sorin Bota cere neimpozitarea utilajelor agricole

tractormareSenatorul  Sorin Bota a propus completarea articolului 283 din Legea 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul Fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003. Astfel, la art. 283, după alin. (3), s-ar putea introduce un nou alineat (4), cu următorul cuprins:

(4) Fac excepţie de la plata impozitului prevăzut în prezentul articol tractoarele, remorcile, combinele, precum şi alte utilaje ‎agricole care sunt utilizate exclusiv pe raza exploataţiei agricole.

Explicația senatorului pentru introducerea noului alineat este că tractoarele, remorcile, combinele, precum şi alte utilaje ‎agricole sunt mijloace de producţie în agricultură, nu de transport. În cazul fabricilor de piese auto, spre exemplu, se impozitează clădirea fabricii şi veniturile aferente activităţii, aşa cum se face şi la o fermă, dar nu se impozitează mijloacele de producţie (strung, freză etc.).

„Unităţile administrativ-teritoriale percep azi impozite şi taxe, potrivit autonomiei locale şi prevederilor Codului Fiscal, în mod diferit în această speţă. Acest lucru duce la crearea unui climat economic dezechilibrat din punct de vedere al concurenţei agenţilor economici, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agricol. Cei care au şansa ca unităţile administrativ-teritoriale să nu perceapă impozit sunt favorizaţi în comparaţie cu cei care îşi desfăşoară activitatea pe raza unităţilor administrativ-teritoriale care percep impozit pe utilajele agricole”, a declarat senatorul.

Daniela Bolog

Citește și

Comentariile sunt închise