Senatorii au adoptat proiectul de lege privind vânzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014

7

parlament

Senatorii au adoptat, luni, proiectul de lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice și de înființare a Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare.

Proiectul de lege a avut raport favorabil din partea Comisiei pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală.

Guvernul a adoptat, în ședința din 20 noiembrie, proiectul de lege privind măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice și de înființare a Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, a anunțat, la Palatul Victoria, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

El a explicat că ministerul pe care îl conduce a inițiat acest proiect de lege deoarece, conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, de la 1 ianuarie 2014 se liberalizează piața funciară și este important să există norme care să reglementeze acest lucru.

„Am avut această preocupare tocmai pentru a pune mai bine în valoare terenurile agricole și pentru a crea un cadru favorabil comunităților locale să își îmbunătățească activitatea agricolă. Această liberalizare se referă la cetățenii Uniunii Europene. (..) Cetățenii din afara Uniunii Europene pot să achiziționeze terenuri agricole în extravilan numai dacă au reședința pe teritoriul unuia dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sau în condițiile în care există tratate între Uniunea Europeană și acele state sau acorduri de liber schimb între statele membre și statele din care provin”, a explicat ministrul.

Daniel Constantin a precizat că prin această lege se extinde dreptul de preempțiune la cumpărarea terenurilor și la alte categorii de persoane.

Ministrul a precizat că nu este vorba despre înființarea unui nou organism, ci de transformarea și lărgirea atribuțiilor Agenției Domeniilor Statului cu tot cu personalul aferent în Autoritatea pentru Reglementarea Pieței Funciare.”Menținem pentru arendași, extindem la vecini, pentru că dorim comasarea terenurilor agricole, al treilea prag către tinerii fermieri, așa cum sunt definiți ei în legislația europeană ca având până în 40 de ani, pentru că ne dorim să întinerim populația care lucrează în agricultură. (…) Al patrulea prag de preempțiune se referă la stat, reprezentat de noua Autoritate pentru Reglementarea Pieței Funciare”, a explicat Constantin.

Potrivit lui Constantin, noua lege simplifică procedurile de vânzare.

„Persoana fizică din mediul rural care dorește să vândă un teren agricol face un singur drum la primărie în care prezintă oferta pe care o are de la un anumit cumpărător, cetățean român sau străin, după care trebuie să aștepte 30 de zile”, a precizat ministrul Agriculturii, adăugând că, după expirarea celor 30 de zile, intră în vigoare aprobarea tacită și există libertatea de a vinde terenul.

Primăria trebuie să îi anunțe pe cei care au drept de preempțiune, a completat ministrul. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise