22 ianuarie 2022 - 13:43

Senat: Propunere legislativă pentru sprijinirea copiilor și tinerilor din mediul rural

Copiii și tinerii din mediul rural care vor să își continue studiile liceale și profesionale, dar nu dispun de mijloacele financiare necesare, vor fi sprijiniți financiar de către stat, potrivit unei propuneri legislative adoptate de Senat cu 122 voturi pentru, fără abțineri sau voturi împotriva. Fondurile alocate vor fi utilizate pentru plata rechizitelor și a cheltuielilor de masă și cazare la internat.

Problemele financiare sunt principala cauză pentru care, în fiecare an, copiii cu rezultate foarte bune la învățătură sunt practic obligați să renunțe la învățătură. Fie părinții nu dispun de banii necesari pentru a îi trimite la școală – bani de haine, încălțăminte și rechizite, fie copiii sunt nevoiți să muncească pentru a își întreține familia’, a afirmat senatorul Gabriela Firea.

Potrivit propunerii legislative, anual, inspectoratele școlare județene vor selecta un număr de maxim 50 de elevi, absolvenți ai clasei a IV-a, respectiv a clasei a VIII-a, de la școlile din mediul rural. Aceștia își vor continua studiile la un liceu cu clase gimnaziale și care dispune și de internat. Cheltuielile privind rechizitele, cazare și masa elevilor selectați vor fi suportate de la bugetul de stat sau alte surse. Dacă obțin rezultate școlare bune, acești elevi vor avea și dreptul de a primi bursa acordată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice.

Selecția va avea în vedere criterii de performanță și sociale care vor fi incluse în metodologia elaborată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice. Termenul de elaborare a metodologiei este de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Propunerea legislativă va fi transmisă Camerei Deputaților în vederea dezbaterii și aprobării.