28 septembrie 2021 - 00:46

Semnificația cifrelor de pe ouăle din supermarket

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România ne învață cum să facem cumpărăturile în mod corect.

ouale

Pentru bărbați, ouăle sunt de un singur fel: rotunde. Când vine vorba despre femei, lucrurile se complică. Normal, că doar d-asta sunt femeile pe lumea asta, ca să complice lucrurile. Ouăle nu mai sunt doar rotunde, ci albe, galbene sau aproape roșii. Și asta nu-i nimic!

Când te trimite nevasta la supermarket și îți spune la plecare “ai grijă de care ouă cumperi”, e clar. E pornită pe scandal, iar ca să eviți asta, ține cont de ceea ce spun oamenii ăștia care fac parte din Uniunea Crescătorilor de Păsări din România. Practic, specialiștii în ouă de la noi din țară te sfătuiesc cum să faci cumpărăturile astfel încât să nu primeşti o bătaie să-ţi meargă fulgii.

Ouăle, pe lângă faptul că sunt rotunde și au culori diferite, mai nou, au pe ele și un cod din mai multe cifre. Ca bărbat, te gândești că este vreun număr de înmatriculare sau vreo treabă de genul acesta. Nu ești departe de adevăr, dar ca să alegi corect ouăle când ajungi în supermarket și ca să nu ți le spargă știm noi cine în cap atunci când te duci cu ele acasă, ia aminte la comunicatul UCPR.

Adunarea Generală a UCPR informează consumatorii că în conformitate cu legislația UE, privind trasabilitatea ouălor, toți fermierii din UE au obligația să marcheze pe coaja oului, în ferma de origine, a unui cod alfa numeric. Acest cod este format din: prima cifră reprezintă sistemul de creștere, următoarele două litere țara de origine (RO), următoarele două litere județul, iar ultimele trei cifre codul fermei.

Exemplu de cod pentru România: 3RO-TL – 100 (cifră 3 se poate înlocui cu 0, 1 sau 2 în funcție de sistemul de creștere)

 0 – producție ecologică;

 1 – sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică;

 2 – la sol, ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice;

 3 – în baterii, ouăle provin de la găini crescute în baterii-cuști, imbunătăţite (modernizate) conform normelor europene.

În plus faţă de codul alfa numeric, fermierii din România au decis să marcheze voluntar, o dată cu marcarea acestui cod și ddm (data durabilitătii minime), astfel că România este singura ţară din Europa care marchează ddm-ul pe coaja oului.

Atentionăm consumatorii că obligatoriu codul alfa numeric și ddm-ul trebuie să fie scrise cu cerneală de aceeaşi culoare sau nuanţă a aceleiași culori, asta însemnând că au fost marcate în același moment.
În situația în care în comerț se găsesc ouă cu cele două marcaje (codul alfa numeric și ddm-ul) scrise cu cerneală de culoare sau nuanţă diferite, asta ânsemnează că prospeţimea ouălor este suspectă, întrucât marcajul ddm-ului este făcut în România în funcție de interese.