Semnal din Parlamentul European – ”Trebuie să reducem dependența de importuri!”

Daniel Buda

Fie că discutăm de sectorul orezului, fie că discutăm de sectorul proteic, trebuie să reducem dependența de importurile din afara Uniunii Europene – este semnalul transmis de europarlamentarul român, Daniel Buda, într-una din intervențiile sale recente din Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

”Pe 18 ianuarie 2019, Comisia a activat clauza de salvgarde și a reinstituit taxele vamale pentru orezul importat din Cambodgia și Myanmar. S-a stabilit că importurile de orez din soiul Indica crescuse în 5 sezoane consecutive cu 89%. În același timp, aportul agricultorilor europeni a scăzut enorm în aceeași perioadă.

Ancheta Comisiei a concluzionat că prețurile au fost substanțial mai mici decât cele de pe piața UE și au scăzut de fapt în aceeași perioadă. Această creștere a importurilor la prețuri mici a cauzat dificultăți serioase producătorilor de orez din UE, care și-au văzut cota de piață în UE scăzând de la 61% la 39%”, a precizat Daniel Buda pe pagina sa oficială de facebook.

De aceea, europarlamentarul român a tras un semnal de alarmă cu privire la dificultățile prin care trec producătorii de orez și plante proteice din UE.

”Am câteva chestiuni pe care vreau să vi le adresez legat de ceea ce înseamnă securitatea alimentară din perspectiva consumului de orez și de asemenea și din perspectiva altor produse despre care mereu auzim că nu le putem avea doar din interiorul Uniunii Europene și suntem dependenți de unele importuri fie din Argentina, sau din Brazilia, fie de Ucraina sau de Rusia, fie Cambodgia sau alte state. Aș vrea să vă întreb dacă în acest domeniu, al producției orezului, ați făcut tot ceea ce era necesar pentru a sprijini acești fermieri care produc orez.

Am avut discuții și cu fermieri din Spania cu ocazia unei vizite pe care doamna Clara Aguilera a făcut-o în mandatul trecut, de asemenea și în România am vorbit cu fermierii și se plâng de faptul că nu au la îndemână suficiente instrumente, pentru a putea să reziste pe o piață concurențială. Și eu cred că sub acest aspect Comisia Europeană ar trebui să insiste cu ceea ce înseamnă identificarea unor mecanisme de sprijinire a sectoarelor care astăzi sunt în dificultate.

Fie că discutăm de sectorul orezului, fie că discutăm de sectorul proteic, trebuie să ne intensificăm aceste acțiuni astfel încât să reducem dependența de importurile din afara Uniunii Europene deoarece vedem astăzi când avem acest război nefericit în Ucraina, cât de dificil este să ne asigurăm anumite produse, care ne asigură până la urmă traiul necesar de zi cu zi. Orezul este un astfel de produs alături de cartof, de porumb și așa mai departe și trebuie să fie sprijinit. Mulțumesc”, a precizat Daniel Buda în intervenția sa din Comisa de Agricultură din Parlamentul European.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.