Piața cerealelor, care este într-o scădere evidentă a prețurilor, face greșeala de a nu ține cont de elementele de incertitudine privind viitoarele exporturi din Ucraina. Negocierile care urmează să fie reluate în Turcia în zilele următoare par a fi dificile. Analiștii spun că după șapte luni consecutive de scădere a prețurilor cerealelor pe piața europeană s-a ajuns la scăderi sub costurile de producție pentru fermieri.
Grâul Euronext la cel mai scăzut nivel din august 2021
Pe Euronext, o tonă de grâu moale cu livrare în septembrie, s-a tranzacționat, miercuri, 03.05.2023, cu 230 de euro- cel mai scăzut nivel din august 2021. Porumbul cu livrare în iunie s-a tranzacționat cu 225 de euro.
Arthur Portier, analist la Agritel, subliniază faptul că prețurile sunt într-o spirală descendentă, sub presiunea economică. ”Piața reacționează la scăderea prețului petrolului, la un nou faliment bancar în Statele Unite și la temerile privind încetinirea creșterii economice”, comentează analistul.
Scăderi sub costurile de producție pentru fermieri
Dar ceea ce este mai grav, spune Portier, este faptul că după șapte luni consecutive de scădere a prețurilor cerealelor pe piața europeană, „am ajuns la scăderi sub costurile de producție pentru fermieri”.
Acesta ia ca exemplu producătorii francezi de cereale spunând că odată cu triplarea prețului îngrășămintelor în 2022, aceștia și-au cumpărat soluția de azot (pentru campania 2023) la aproximativ 600 de euro pe tonă, ducând costul de producție de grâu la 250 de euro pe tonă”, în timp ce obțin doar aproximativ „205 euro pe tonă în acest moment”, din vânzare.
SUA: Tendința continuă de scădere a prețurilor cerealelor
Tendința de scădere a prețurilor este aceeași și în Statele Unite, unde prețul contractului de referință pentru grâul de iarnă (SRW) a scăzut sub 6 dolari pe bushel (aproximativ 27 kg), fiind la cel mai scăzut nivel înregistrat de la sfârșitul lunii martie 2021. Vestul Mijlociu a beneficiat de ploi în ultimele zile, iar raportul săptămânal al Departamentului Agriculturii SUA a arătat o ușoară îmbunătățire a condițiilor de recoltă pentru grâul de iarnă, prevazând un preț mai mic.
La aceste niveluri de preț și ținând cont de costurile de transport, grâul american nu este competitiv, iar porumbul, care este pe cale să se confrunte cu o concurență acerbă din partea celui brazilian (odată cu noua recoltă din iunie-iulie) ar putea atinge un nivel scăzut. Săptămâna trecută o comandă chinezească de 560.000 de tone a fost anulată.
„Stocurile (de grâu) cresc (…), dar sincer, pentru moment, nimic nu poate opri această scădere pe termen scurt. Rusia are mult grâu pe care îl aruncă pe piață la prețuri avantajoase”, notează Arlan Suderman de la platforma de brokeraj StoneX.
Dovada cea mai recentă este licitația din Egipt. Egiptul a negociat drastic 655.000 de tone de grâu pe care le-a achiziționat marți ( în principal grâu din Rusia) la prețuri sub 260 de dolari pe tonă.
Egiptul a făcut o achiziție de oportunitate
„Prețurile europene au fost practic aliniate cu prețul minim rusesc, la 275 de euro pe tonă: pentru a câștiga această licitație, rușii, care au încă mult stoc, au coborât foarte mult. Și Egiptul, care de obicei nu cumpără în acest moment, a făcut o achiziție de oportunitate”, notează Damien Vercambre de la firma Inter-Courtage.
Scăderea prețurilor cerealelor este o veste bună pentru țările importatoare
Această scădere generală a prețurilor este o veste bună pentru țările importatoare, în special în Maghreb, unde un nou val de secetă reduce randamentele recoltelor așteptate în câteva săptămâni.
Uniunea Europeană a anunțat măsuri excepționale de salvgardare (care au intrat în vigoare marți), pentru semințele de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui, cereale care pot tranzita aceste cinci țări, dar nu pot fi vândute pe teritoriul lor.
Tendința descendentă este atât de puternică încât piețele nu țin cont de elementele de incertitudine privind exporturile din Ucraina, fie prin coridorul maritim care expiră pe 18 mai, fie prin rutele terestre europene a cinci state (Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, România).
În ceea ce privește acordul privind coridorul Mării Negre, negocierile care urmează să fie reluate în Turcia în zilele următoare par a fi dificile, dar piața nu crede într-o închidere a coridorului, din care China și Turcia sunt primii clienți, mai cred analiștii.