SEMINTELE MOLDOVENESTI AU UNDA VERDE PENTRU PIETELE DIN UNIUNEA EUROPEANA

Producătorii moldoveni de material semincer pot exporta hibrizi omologați de semințe în statele membre ale Uniunii Europene. Accesul pe piața europeană va permite producătorilor și exportatorilor de semințe din Basarabia să obțină beneficii mai mari de pe urma comercializării semințelor. In plus prin aceasta facilitate vor atrage dincolo de Prut si  investitii europene .

Despre condițiile de export de seminţe de cereale, oleaginoase şi legume, s-a discutat în cadrul unei ședințe la ANSA cu producători și comercianții de semințe și material semincer din țară. Potrivit Ministrului Agriculturii, Nicolae Ciubuc, de pe urma adoptării acestei decizii, producătorii moldoveni vor obține și un profit mai mare la etapa de comercializare a materialului semincer.

În raionul Ștefan Vodă, șase companii sunt certificate și pot exporta material semincer în Uniunea Europeană. “Unicul colhoz rămas în Republica Moldova, din raionul Ceadîr Lunga comercializează semințe de floarea soarelui în statele membre ale CSI. După decizia Comisiei Europene, președintele acestuia spune că vor analiza și vor încerca să exporte și pe piețele europene.” spune Ion Fuga, inspector în domeniul controlului semincer, DRSA Ștefan Vodă.

Nicolai Dragan, Președinte de Colhoz, s. Copceac, r. Ceadîr Lunga afirma“Noi comercializăm semințe de porumb în Federația Rusă, în special în Tatarstan. Lucrăm mai mult de trei ani cu ei. Anul acesta am exportat 120 de tone de semințe. Ce ține de Decizia dată, este una binevenită pentru producători. Presupun că și prețul de achiziționare la ei este unul mai bun, dar și cererea este mai sporită pentru producția moldovenească. Vom încerca numaidecât să ajungem și pe piețele UE.”

Potrivit datelor ANSA, în prezent piața semințelor de culturi de câmp, legume și a materialului săditor horticol, viticol, bacifer și de căpșun în Republica Moldova este asigurată de circa 1100 de entități fizice și juridice în calitate de instituții de cercetări ştiinţifice, deținători, multiplicatori, importatori și distribuitori de semințe și material săditor.