Seminarii internaționale pe tema pădurilor Europei, la Baia Mare

paDUREMARE

În săptămâna 17-22 iunie 2013, Baia Mare găzduiește două seminarii internaţionale cu susţinerea WWF – Programul Dunăre-Carpaţi, pe două teme fundamentale pentru pădurile Europei: Regulamentul Uniunii Europene pentru exploatarea lemnului (18-19 iunie) şi Identificarea şi protejarea pădurilor virgine (20-21 iunie).

Creşterea economică mondială a condus la apariția unei presiuni constante și din ce în ce mai acute asupra pădurilor, iar cererea crescândă de lemn şi produse din lemn, într-un cadru al deficiențelor instituţionale şi de guvernanţă, face ca exploatările forestiere ilegale şi comerţul ilicit cu lemn să devină o problemă internațională stringentă.

Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană şi Australia încearcă, în prezent, să lupte cu aceste ameninţări prin adoptarea unor noi instrumente legislative care să reducă folosirea lemnului recoltat ilegal.

Din perspectivă economică, exploatarea ilegală a pădurilor duce la pierderea de venituri şi de alte beneficii. Din punctul de vedere al sănătăţii mediului, exploatarea ilegală a pădurilor este asociata cu despădurirea, cu schimbările climatice şi cu declinul biodiversităţii. Social vorbind, exploatarea ilegală a pădurilor este legată deseori de conflicte privind terenurile şi resursele, de pierderea puterii comunităţilor locale şi indigene şi de conflicte armate.

Aşadar, WWF organizează, pentru prima dată în România de la intrarea în aplicare a regulamentului european, o întâlnire între operatorii din domeniu şi autorităţile competente la nivel naţional şi internaţional, în încercarea de a transforma un act legislativ aparent rigid, într-un instrument de lucru concret, funcţional şi accesibil.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult