Seminar OIPA la Ministerul Agriculturii

Achim-IrimescuLa sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a avut loc în data de 2 aprilie 2013 seminarul naţional „OIPA (Organizaţiile Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare) în sprijinul actorilor pe filiere agroalimentare de produs”. Lucrările seminarului au fost deschise de secretarul general Daniel Ionescu şi de secretarul de stat Valentin Şoneriu, iar din cadrul ministerului au participat membrii Comitetului OIPA, precum si reprezentanţi ai Direcţiei Generale Politici şi Strategii Agricole, ai Direcţiei Generale de Industrie Alimentară, ai Direcţiei Generale de Dezvoltare Rurală etc.

Au fost punctate rolul şi importanţa strategiilor sectoriale pe filierele de produs, s-a prezentat strategia OIPA pe sectorul carne de pasăre, ouă şi produse procesate din acestea – de către Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, precum şi strategia Organizaţiei Naţionale Vitivinicole – ONIV. OIPA Cereale şi OIPA PRODCOM – Filiera Legume Fructe au prezentat modelele de acorduri interprofesionale, subliniind implicaţiile în organizarea şi funcţionarea pieţei produselor agro-alimentare pe filiere de produs.

Pe agenda seminarului s-au regăsit şi dificultăţile întâmpinate în constituirea OIPA pe filiere de produs, mai exact pe filiera plante medicinale şi produse procesate, pe filiera produselor ecologice şi a produselor procesate din acestea şi pe filiera carne de porc şi a produselor procesate. S-au mai pus în discuţie şi problemele întâmpinate de alte filiere în curs de constituire – miere şi produse apicole, carne şi lapte de ovine şi caprine, etc.

Ideea centrală a acestui seminar a fost necesitatea adaptării legislaţiei privind organizaţiile interprofesionale pentru produsele agroalimentare. În acest sens, s-a realizat un schimb de experienţă şi s-au făcut propuneri pentru a îmbunătăţi cadrul legislativ şi a veni în sprijinul celor care sunt în curs de constituire. În prezent sunt patru OIPA recunoscute (pentru carne de pasare, oua şi produse procesate; vie-vin; cereale şi legume-fructe).

Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul MADR, s-a alăturat participanţilor la dezbatere şi a întărit ideea că reprezentanţii Ministerului Agriculturii doresc simplificarea procedurilor legislative, însă acestea trebuie armonizate cu cadrul legislativ european. Pentru a facilita dialogul instituţional dintre Ministerul Agriculturii şi Organizaţiile Interprofesionale, Achim Irimescu consideră oportună desemnarea de specialişti din cadrul MADR pe fiecare produs în parte pentru a facilita comunicarea cu reprezentanţii OIPA. De asemenea, secretarul de stat a subliniat importanţa întâlnirilor periodice între cele două parţi implicate, întrucât numai prin dialog instituţional şi schimb de informaţii pertinente se pot găsi mai uşor soluţii. A mai precizat că OIPA nu se pot finanţa din fonduri europene, cel puţin deocamdată, deşi acestea pot juca un rol important în cadrul filierelor pe produs. Participanţii au subliniat necesitatea includerii în OIPA şi a reprezentanţilor sectorului comercial.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult