Șeful APIA anunță plățile directe pe care le primesc fermierii în 2021

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a pornit, în data de 18 octombrie, campania de plată în avans pentru schemele de plăți directe din anul de cerere 2021. Cu această ocazie, directorul general al agenției, Adrian Pintea, a venit în fața telespectatorilor AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, pentru a anunța sumele integrale care vor intra în conturile fermierilor anul acesta.

Potrivit șefului APIA, instituția va vira peste 1,9 miliarde de euro în conturile fermierilor în această campanie de plăți.

”În fiecare an, Comisia Europeană stabilește sumele, iar în cei doi ani de tranziție 2021-2022 , APIA are doar pe plăți directe undeva la 3,8 miliarde de euro. Plafonul pe plăți directe pentru campania 2021 este undeva la 1,901 miliarde de euro. Prin acte normative ce sunt stabilite de Comisia Europeană, transpuse prin Hotărâri de Guvern, pentru fiecare schemă de plată se stabilește un plafon; acești 1,9 miliarde de euro sunt împărțiți pe scheme de plată.

Pentru schema de plată pe suprafață sunt prevăzuți peste 935 milioane de euro, iar pentru schema de plată redistributivă există cele două intervale: între 1 și 5 hectare avem 5 euro/hectar, iar între 5 și 30 de hectare avem 48 euro/hectar; pentru această schemă de plată redistributivă avem 104 milioane de euro. De asemenea, la plata pentru înverzire este o sumă destul de mare – peste 567 milioane de euro; pentru tinerii fermieri 21 milioane de euro; la sprijinul cuplat în sectorul vegetal avem 272 milioane de euro, iar pentru sectorul zootehnic, ovine și caprine, avem 71,3 milioane de euro”, a precizat directorul general APIA în direct la AGRO TV.

Cuantumurile calculate de APIA pentru fiecare schemă de plată sunt următoarele:

  • Schema de plată unică pe suprafață: 95,4751 euro/ha
  • Plata redistributivă:
    • primul interval: 1-5 ha inclusive: 5,0000 euro/ha
    • al doilea interval: peste 5 ha și până la 30 ha inclusive 48,1457
  • Plata pentru înverzire: 57,8931 euro/ha
  • Plata pentru tinerii fermieri: 40,4514 euro/ha
  • Schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine: 17,2430 euro/cap

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole