Secretul Ginkgo Biloba, cel mai vechi arbore de pe Pamant

855

Arborele de Ginkgo Biloba este un arbore unic în lume și care are proprietăți incredibile. Un astfel de copac poatre trăi chiar și un mileniu, iar longevitatea lui îi intrigă pe oamenii de știință, care, până acum, nu găsiseră un răspuns clar pentru a explica fenomenul. Ginkgo Biloba este cea mai veche specie de copac de pe planetă. Supraviețuiește, așa cum o știm azi, de aproape 200 de milioane de ani. A fost martora unor mari catastrofe, cum ar fi extincția dinozaurilor sau bombardamentul atomic de la Hiroshima.

După cum ne povestea inginerul horticol Petre Biolan, în direct la AGRO TV, ”la ultima glaciațiune, acum 10.000 de ani, Ginkgo Biloba a scăpat cu viață, pe teritoriul unde se află acum China. De acolo, a început să se extindă. Primul copac pus în Europa a fost în jurul anului 1730, în Olanda, și a costat 40 de taleri, adică 240 de grame de aur. Chinezii folosesc frunzele acestui arbore încă de acum 5000 de ani, când nu avea voie să-l cultive oricine, ci numai casele regale.”

Oamenii de știință au studiat îmbătrânirea a 34 astfel de copaci, cu vârste cuprinse între 15 și 667 de ani, din diferite provincii chineze. Și-au publicat cercetarea în ianuarie, în revista științifică americană Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cercetătorii din Statele Unite și China au făcut o analiză genetică asupra cambiului vascular al acestor copaci și au ajuns la concluzia că genele cambiului nu conțin programul de senescență (procesul de îmbătrânire). 

„La oameni, când îmbătrânesc, sistemul imunitar începe să nu mai funcționeze așa bine”, explică autorul principal al studiului, Richard Dixon. „Or, sistemul imunitar al acestor arbori, chiar dacă au 1.000 de ani, seamănă cu cel al unuia tânăr de 20 de ani”, spune cercetătorul.

Oamenii de știință au observat că mărimea frunzelor, capacitatea de fotosinteză și calitatea semințelor nu se deteriorează odată cu vârsta. Mai mult, ginkgo biloba continuă să crească. 

„În ansamblu, rezultatele noastre arată că arborii cu durată de viață lungă au dezvoltat mecanisme compensatorii pentru menținerea unui echilibru între procesul de creștere și cel de îmbătrânire”, arată studiul. 

Și atunci, din ce cauză mor acești copaci? Nu neapărat din cauza vârstei lor înaintate, spune Richard Dixon. Motivele pot fi cu totul altele: secetă, ger, furtună sau activitatea umană. 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult