Secretele unei afaceri profitabile cu mure sau cum obții o recoltă de 50.000 de euro la hectar

mureCultivarea murelor este o afacere profitabilă în România, mai ales pentru agricultorii care obțin recolte bune și au învățat să își vândă producția la un preț competitiv

Teodor Toader din comuna argeșeană Leordeni susține că are cea mai mare productivitate în cultivarea murelor din România, iar veniturile obținute sunt pe măsură: 50.000 de euro pe an pentru un hectar de plantație, în condițiile unor cheltuieli ce nu depășesc 5.000 de euro.

Singura problemă: investiția inițială de 10.000 de euro la hectar și apoi patru ani de așteptare până la vârful de producție.

”Eu am fost primar țărănist în comună la noi între 1996 și 2000. Până în 2006 nu am avut treabă cu murul. Am văzut însă la cineva în portbagaj niște mure uriașe, așa cum fac și eu acum, și m-a lovit boala. Vă spun serios, am luat microbul. Eu sunt om în vârstă, dar vă zic, nu vreau să mor până nu am 10 hectare de plantație. Acum am șase hectare, trei la maturitate și trei de abia pornite. Acesta este pasiunea mea de bătrânețe. Când văd cum se chinuie oamenii prin sat cu câteva roșii sau castraveți sau muncesc la greu pentru câțiva leuți pe care îi iau pe grâu sau porumb îmi dau seama că am luat o decizie bună. Din păcate nu sunt foarte mulți care vor să îmi calce pe urmă. Deh, mentalitatea. Dacă ei așa au fost crescuți, ce să le fac? Am un singur discipol care are acum 3.000 de metri pătrați de plantație de mur”, povestește cu umor Teodor Toader. (Integral pe agrointel.ro)

Comments are closed.