Seceta face ravagii în Galaţi. Află ce pierderi au raportat azi reprezentanţii autorităţilor!

17

secetaSeceta a afectat în diverse grade, de la 50% la 100%, întreaga suprafață de culturi de toamnă precum și toată suprafața de culturi de primăvară, a anunțat luni directorul Direcției Județene Agricole (DJA) Galați, Ciprian Mihăilă.

Potrivit acestuia, este vorba de 65.000 de hectare de grâu, orz, orzoaică și rapiță însămânțate în toamnă și 187.000 de hectare de porumb și floarea soarelui, însămânțate în primăvară.

DJA Galați a transmis Prefecturii județului și Ministerului Agriculturii solicitările fermierilor gălățeni care cer ajutoare financiare pentru culturile agricole afectate de secetă. Fermierii cer declararea stării de calamitate la nivelul județului Galați, decizie care se poate lua doar de către Guvernul României și în urma căreia fermierii ar putea primi despăgubiri pentru culturile compromise.

Potrivit lui Ciprian Mihăilă, până în prezent s-au primit cereri din partea a peste 2.000 de fermieri din 37 de comune din județul Galați, însă situația de monitorizare a acestora e departe de a se încheia, având în vedere faptul că în județul Galați sunt 61 de comune din partea cărora se așteaptă comunicări privind suprafețele agricole compromise de secetă. Totodată, directorul DJA Galați a mai precizat că sesizările fermierilor se referă și la o parte din culturile afectate de grindină, însă majoritatea reclamațiilor se referă la culturile compromise de lipsa precipitațiilor.

Din datele sesizate de fermieri, gradul de afectare al principalelor culturi ar fi: plante de nutreț— 60%,  grâu, orz, porumb — 70%, orzoaică — 75%, rapiță — 80%, legume în câmp — 80%.

Conform procedurilor, toate datele sesizate de fermieri urmează să fie verificate în teritoriu, de către inspectorii de la DJA Galați, care ar trebui să întocmească procese verbale de constatare. Cum însă această direcție are un număr insuficient de angajați care nu ar putea face față unui volum atât de mare de muncă, instituția va apela la sprijinul Camerei Agricole Galați, aflată în subordinea Consiliului Județean Galați.

Directorul DJA Galați a estimat că acțiunea de constatare pe teren a culturilor afectate de secetă ar putea să se finalizeze în luna august. (Sursa: AGERPRES)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise