Seceta EXTREMA din tara distruge si afacerile strainilor. Mii de romani raman fara slujbe

Seceta nemiloasa pune pe butuci si zeci de afaceri, unele deschise de strainii care au venit si au investit bani seriosi in agricultura. Recolta din acest an este pierduta pe jumatate si mii de slujbe, ale romanilor angajati de ei, sunt in pericol. Comunitati intregi au reusit sa supravietuiasca tocmai datorita acestor afaceri.

 

Localitatea Gataia, judetul Timis. Nadejdea oamenilor de aici sta in doi frati din Slovacia, care de cativa ani s-au mutat aici si s-au apucat de agricultura. Cultiva grau, porumb si rapita pe 12.000 de hectare, iar pentru depozitare au construit doua silozuri imense, de 25.000 de tone.

Cei doi slovaci au reusit sa angajeze 700 de oameni din zona.

Dar cifrele arata rau: ar fi trebuit sa recolteze 10 tone de porumb, insa nu sunt siguri ca vor aduna jumatate, asa ca nu poate fi vorba de profit.

In aceeasi situatie este si ferma unui neamt, tot din Timis. Pe 5 mii de hectare cultiva cereale si produc seminte, care merg apoi la export.

Dar si aici, deja se numara pagubele. Din 2000 de lei investiti pe un hectar, neamtul va recupera doar jumatate.

Investitorii le-au cerut primariilor de la care au luat terenurile in arenda, sa macine toata recolta compromisa, pentru a fi folosita drept hrana pentru animale. O parte din pierderi vor fi recuperate si din asigurari.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult