Seceta e în toi, ministrul Agriculturii tace mâlc la Bruxelles

”Conservatorul” Daniel Constantin nu face niciun efort să sensibilizeze UE pe această temă, așa cum fac vecinii unguri și bulgari

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin (Partidul Conservator), nu a scos o vorbă despre seceta din România la ultima reuniune a Consiliului UE pentru Agricultură şi Pescuit, deşi chestiunea se afla pe ordinea de zi şi a fost abordată de alte ţări.

Potrivit comunicatului de presă de după reuniunea din 24-25 septembrie a acestui consiliu, miniştrii europeni au fost informaţi de colegii lor din Ungaria, Bulgaria, Italia, Portugalia şi Slovenia despre consecinţele secetei. În acest context, delegaţia Greciei a vorbit despre situaţia din sectorul animalier, în condiţiile creşterii preţurilor la nutreţuri. Spania şi Portugalia, susţinute de Polonia şi Lituania, au cerut Comisiei Europene măsuri împotriva deteriorării situaţiei de pe piaţa lactatelor, se arată în comunicatul de presă.

Comisia a refuzat însă măsuri de urgenţă pentru sprijinirea pieţei laptelui. Totuşi, Comisia Europeană, reprezentată de Dacian Cioloş, a arătat că este pregătită să permită să se folosească la limită de legislaţia existentă, inclusiv printr-un ajutor de stat „de minimis”.

România, prezentă doar cu numele

Atât în comunicatul de presă de după reuniunea din septembrie, cât şi în nota de background publicată pe site- ul Consiliului Uniunii Europene, numele României nu este menţionat decât o singură dată: atunci când este listată delegaţia, formată din ministrul Daniel Constantin şi secretarul de stat Achim Irimescu.

Nici la reuniunile din iunie şi iulie (când erau deja cunoscute, parţial, efectele secetei), ministrul Daniel Constantin nu pare să fi avut vreo contribuţie, România fiind menţionată doar pe lista de participanţi, dar nu şi cu vreo contribuţie la dezbateri. În Consiliul UE, ţara noastră este pe locul şapte ca putere de vot, dispunând de 14 voturi. Şi în alte formate ale Consiliului European (politică externă, finanţe şi economie, politici sociale) reprezentanţii ţării noastre sunt spectatori.

De exemplu, la reuniunile Consiliului pentru economie şi finanţe, România este reprezentată de secretarul de stat din ministerul de Finanţe Claudiu Doltu, în condiţiile în care alte ţări sunt reprezentate de miniştri de finanţe, iar din Italia vine însuși premierul Monti.

Spania şi Portugalia, susţinute de Polonia, au cerut Comisiei Europene să sprijine piaţa lactatelor.

Pierderi de jumătate de miliard de euro pentru fermierii români Absenţa României de la dezbaterile din cadrul UE despre efectele secetei are loc în condiţiile în care premierul Victor Ponta declara, la 1 septembrie, că România este ţara europeană cea mai afectată de secetă. Potrivit unei estimări a ”Ziarului Financiar”, fermierii români au pierdut circa 500 de milioane de euro, urmare a secetei.

Recolta din 2012 este cu 40% mai mică decât în 2011. „Datele Comisiei Europene arată că România, o piaţă agricolă fără nicio protecţie reală în faţa secetei, are o reducere cumulată pentru producţia de cereale de aproape 40% în acest an. Acesta este totodată şi cel mai mare declin de producţie agricolă din Uniunea Europeană”, scrie ”Ziarul Financiar”

Citiţi mai mult: Seceta e în toi, ministrul Agriculturii tace mâlc la Bruxelles – Guvern > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/Seceta-e-n-toi-ministrul-Agriculturii-tace-mlc-la-Bruxelles-1004491.html#ixzz28m53Au3T
EVZ.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult