Seceta începe să își facă din nou simțită prezența în România, începând din luna septembrie, moment în care precipitațiile au devenit din ce în ce mai slabe și abia dacă au totalizat 30-45 de mm pe parcursul a aproximativ două luni.
În aceste condiții, rezerva de apă din sol a scăzut foarte mult, iar specialiștii vorbesc deja despre o secetă pedologică puternică și chiar extremă pe alocuri, în special în zona județelor Botoșani și Iași. De altfel, toată regiunea este caracterizată de o rezervă foarte redusă de apă în sol, care se va accentua pe parcursul următoarelor zile.
Conform specialiștilor de la meteonordest.com, în ultimul deceniu, episoadele cu precipitații scăzute și secetă pedologică, hidrologică și meteorologică severă, au devenit din ce în ce mai frecvente și mai intense, iar explicația privind fenomenul de secetă atât la nivelul regiunilor intracarpatice ale României, cât și la nivelul regiunilor sudice ale Europei vine din modelul circulației atmosferice tricelulare. Astfel, la nivel continental, România va fi traversată de nuclee anticiclonice ce vor avea și un corespondent în altitudine, fapt ce va determina o circulație de blocaj.
În aceste condiții, în următoarele cel puțin 7 zile, seceta va continua și se va accentua, din cauza lipsei precipitațiilor. Specialiștii avertizează că elementul principal de pe parcursul săptămânii care urmează va fi reprezentat de depunerile de brumă și de ceața din zonele joase. În același timp, temperaturile vor marca o creștere ușoară, astfel încât maximele vor atinge 12…14 grade celsius pe parcursul zilelor de marți și miercuri, 26 și 27 octombrie.