Seceta afectează TOATE culturile. Vezi ce spune ultimul buletin agrometeorologic!

15

seceta_campConținutul de apă din cultura neirigată de porumb va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute în cea mai mare parte a țării, singura zonă unde rezerva de umiditate va fi în limite satisfăcătoare fiind Transilvania, relevă prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 13 – 19 august, publicată, joi, de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

Din punct de vedere termic, în intervalul analizat, va predomina o vreme caldă în cea mai mare parte a zonelor de cultură, chiar caniculară, îndeosebi în jumătatea de vest a țării. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 28 și 38 grade Celsius, la nivelul întregii țări, iar minima se va situa între 10 și 26 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol al țării.

Pe de altă parte, sunt așteptate precipitații cu caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor.

 

Potrivit specialiștilor ANM, în cultura neirigată de porumb, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 centimetri va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în cea mai mare parte a țării. Numai în nordul, centrul și local în sudul Transilvaniei rezerva de umiditate din sol se va menține în limite satisfăcătoare.

 

În contextul în care regimul termic ridicat al aerului se va menține, vor exista deficite mari de umiditate din sol ce va determina în continuare manifestarea fenomenelor de ofilire, răsucire și uscare parțială/totală a frunzelor, șiștăvirea (uscarea — n. r.) boabelor la porumb și a semințelor la floarea-soarelui, precum și un procent ridicat de plante sterile.

 

De asemenea, în plantațiile pomi-viticole se va semnala, în continuare, îngălbenirea frunzelor, un ritm de creștere al fructelor/boabelor mai redus decât în mod normal, acumularea forțată a zahărului, subdimensionarea și căderea prematură a rodului, îndeosebi pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică prelungită.

 

Cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea în ceară și deplină (10-100%), iar în semănăturile efectuate în perioada optimă se vor extinde lucrările de recoltare. În funcție de data semănatului, porumbul își va continua maturitatea în lapte și ceară (10-100%), precum și maturitatea deplină (10-40%).

 

La sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură vor predomina fazele de îngroșare a axei hipocotile și acumularea zahărului în rădăcină (60-100%), iar la cartof creșterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică și izolat recoltarea.

 

Totodată, pomii fructiferi se vor afla în fazele de creștere a rodului, acumularea zahărului, precum și coacerea fructelor și recoltarea la soiurile de sezon, în timp ce în majoritatea plantațiilor viticole se vor înregistra creșterea și dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, coacerea în ‘pârgă’ și local recoltarea la soiurile de masă.

 

Specialiștii ANM menționează că lucrările agricole în câmp (arături în vederea însămânțărilor de toamnă) se vor desfășura pe ansamblu cu dificultate, din cauza menținerii deficitelor de umiditate din sol. (Sursa: AGERPRES)

 

 

Citește și

Cmentariile sunt închise