27 octombrie 2021 - 11:49

Se vrea redeschiderea școlilor. Cifre oficiale privind această opțiune

Aproape două treimi dintre profesorii și elevii din România își doresc redeschiderea școlilor sau măcar acestea să rămână închise doar în zonele cu risc crescut de infectare.

Potrivit celor de la World Vision România, trebuie să fie respectată descentralizarea deciziei în educaţie şi reluarea de urgenţă a şcolii fizice din semestrul al doilea, în funcţie de rata de infectare din localităţi.

Mai mult, fundaţia solicită redeschiderea şcolilor în format fizic pentru toţi elevii din categoriile vulnerabile din România, cu precădere cei din mediul rural, care nu au mai avut acces la educaţie de aproximativ un an.

Cererea celor de la World Vision România se bazează inclusiv pe un sondaj derulat de organizaţie în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021 printre elevi şi profesori, potrivit căruia într-o proporţie foarte mare – peste 70% dintre copii, respectiv peste 80% dintre profesori consideră că şcolile ar trebui redeschise ori pot rămâne închise doar în zonele cu risc crescut de infectare.

„Continuarea şcolii online pentru toţi elevii, neluând în considerare rata de infectare sau accesul real al copiilor la educaţie, va duce la creşterea nivelului de abandon şcolar şi va crea lacune majore în educaţia unei întregi generaţii de elevi.

În septembrie anul trecut s-a decis descentralizarea deciziei în educaţie în funcţie de rata de infectare. Solicităm ferm să se ţină cont de această hotărâre şi, în plus, solicităm reluarea orelor în format fizic pentru toate categoriile vulnerabile de elevi care nu au avut acces la educaţie.

Un lucru esenţial în perioada următoare va fi recuperarea materiei pierdute: educaţia remedială. World Vision România desfăşoară proiecte de educaţie remedială cu peste 5.000 de copiii din programele sale, însă aceste programe trebuie să fie extinse la nivel național. Altfel, vom suferi cu toţii consecinţele. Educaţia este vitală!”, a precizat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Copiii cred că școala este pregătită să se redeschidă

Potrivit cercetării citate, jumătate dintre elevii intervievați consideră că şcoala este pregătită să se redeschidă, cu condiția dezinfecţiei spaţiilor comune din şcoală şi a sălilor de curs. De altfel, copiii îşi doresc întoarcerea la şcoală considerând în proporţie de 88% că au tot ce este nevoie pentru a se întoarce în siguranţă la şcoală.

Mai bine de jumătate dintre elevi (55%) ar fi fericiţi să se întoarcă în bănci la şcoală. În contextul creşterii numărului de cazuri de COVID-19, aproape o treime (32%) din copii consideră că şcolile ar trebui păstrate deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie recomandate de autorităţi şi 39% cred că şcolile ar trebui închise doar în zonele cu risc crescut de infectare.

Pe de altă parte, 84 la sută dintre cadrele didactice sunt de părere că este pregătită redeschiderea școlilor asigurând dezinfecţia spaţiilor comune din şcoală şi a sălilor de curs, materiale dezinfectante pe holuri, la intrare şi în toalete, distanţarea fizică în clasă şi măşti pentru tot personalul şcolii, copii şi profesori. Totodată, 80% dintre cadrele didactice consideră că au tot ce este nevoie pentru a se întoarce în siguranţă la şcoală.

Peste jumătate (52%) din copii au nevoie ca, atunci când revin în bănci, recuperarea materiei să se facă într-un ritm care să nu îi suprasolicite, iar o treime (32%) afirmă că au nevoie de susţinere din partea cadrelor didactice pentru recuperarea lacunelor înregistrate în timpul şcolii online şi de adaptarea conţinutului educaţional la timpul rămas până la finalul anului şcolar.

Un număr de 1490 de elevi de gimnaziu şi liceu din mediu urban şi rural şi aproape 500 de profesori au răspuns sondajului efectuat de Fundaţia World Vision România privind redeschiderea școlilor, în perioada decembrie 2020- ianuarie 2021.

World Vision România este o organizaţie creştină, care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 28 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.