13 mai 2021 - 06:52

Se redeschid targurile de animale? Anuntul facut de seful ANSVSA

Târgurile de animale reprezintă un subiect intens dezbătut printre fermierii români în ultimii ani. Mulți dintre aceștia și-au exprimat nemulțumirea legată de interzicerea acestor evenimente și își doresc să fie redeschise.

În ediția din 17 februarie a emisiunii ”Agricultura la Raport”, președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, a venit cu câteva vești în acest sens. Potrivit șefului ANSVSA, redeschiderea târgurilor în care se comercializează porci este exclusă, din cauza pericolului reprezentat de virusul PPA, însă este posibilă organizarea unor evenimente de expunere a animalelor din speciile ovină și bovină.

”În cadrul Consiliului Științific, am pus această problemă, care a fost ridicată de către fermieri la întâlnirea pe care am avut-o la Sibiu, săptămâna trecută. Știu că este o problemă foarte stringentă. Dacă vorbim despre redeschiderea târgurilor unde se comercializează suine, aceasta este exclusă.

O măsură pe care noi am considerat-o oportună pentru perioada următoare este deschiderea unor expoziții în care fermierii din cadrul unor asociații, numai pentru speciile ovină și bovină, vor să vină să expună animale din partea membrilor asociației. În urma analizei pe care o avem la ANSVSA, considerăm oportună această deschidere pentru anumite expoziții în anumite zone în care nu evoluează pesta porcină africană, cu respectarea măsurilor de biosecuritate. 

Avem o solicitare din partea celor de la DLG, care organizează un astfel de târg la CLUJ, iar împreună cu cei de acolo analizăm această posibilitate, pentru ca fermierii din zonă, cu măsuri stricte de biosecuritate, să poată să aducă ovine și bovine și să le expună la acest târg.

Avem o analiză clară și o să le dăm criteriile foarte clar, după care vom veni în sprijinul fermierilor ca să poată să meargă la o expoziție și să-și aducă animalele din specia ovină și bovină, ca să poată fi văzute și să interacționeze cu fermierii, respectând niște măsuri de biosecuritate și de organizare foarte stricte”, a declarat Robert Chioveanu pentru AGRO TV.