Se prelungește embargoul pentru importurile de cereale din Ucraina!

O veste venită pe ultima sută de metri vine să dea o gură de oxigen fermierilor din estul Europei în legătură cu importurile de cereale din Ucraina.

Ministrul Agriculturii din Polonia, Robert Telus, a anunţat luni că a primit de la Comisia Europeană un draft de reglementare prin care este prelungit embargoul care vizează importurile de cereale din Ucraina până la data de 15 septembrie, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

„Am primit de la Comisia Europeană un draft al unei noi reglementări care interzice importurile a patru produse în cele cinci ţări. Data prevăzută în draft este 15 septembrie. Acesta este doar un draft, dar eu sper că va intra în vigoare începând de mâine”, a scris oficialul polonez într-o postare pe Twitter.

Reamintim că la data de 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii, până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui din Ucraina, având ca scop diminuarea ofertei în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, țări ale căror piețe au fost grav afectate de afluxul de cereale ieftine din Ucraina. Tot atunci, comisia anunțase că ar putea extinde restricţiile la importurile de cereale din Ucraina şi dincolo de 5 iunie, dacă situaţia excepţională va continua.

Anterior, Uniunea Europeană a liberalizat toate importurile din Ucraina în ideea de a ajuta autorităţile de la Kiev să contracareze invazia rusească, iar țări precum Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia au devenit rute de tranzit pentru cerealele din Ucraina care nu au mai putut fi exportate pe mare ca urmare a blocării porturilor ucrainene din cauza războiului.

Restricţiile din cele cinci țări privind importurile de cereale din Ucraina au fost denunţate săptămâna trecută de ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solsky, prezent marţi la Bruxelles

- Publicitate -

„Suntem împotrivă şi credem că nu este o acţiune corectă”, a declarat Mykola Solsky.

La rândul său, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, într-o discuție purtată cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat aceste „măsuri protecţioniste severe, chiar crude” și a făcut un apel pentru eliminarea necondiţionată a tuturor restricţiilor la export impuse produselor agricole ucrainene.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole