Document oficial: Se preconizează o raționalizare a consumului de cereale!

Consiliul Internațional al Cerealelor (ICG) estimează, în ultimul său raport, o creștere a producției mondiale de cereale față de prognoza anterioară, însă preconizează o raționalizare a consumului din cauza conflictului din Ucraina, consemnează economica.net.

Estimările ICG pentru acest an agricol indică o producție totală record de cereale de 2,28 miliarde de tone, cu 3 milioane de tone mai mult decât estimase luna anterioară și cu 3% mai mare față de anul comercial trecut, urmare a creșterii estimate a producției de porumb în Ucraina, India și UE, cu un total de 4 milioane de tone.

Chiar și în aceste condiții, ICG preconizează că blocajele de la Marea Neagră și prețurile mai mari vor duce la o anumită raționalizare a cererii.

Astfel, se estimează o scădere cu 8 milioane de tone a consumului global de cereal, în timp ce tranzacțiile globale sunt estimate acum la doar 415 milioane de tone, cu 9 milioane de tone mai puțin decât se estimase luna trecută, înainte de război.

La grâu, ICG estimează o producție mondială de 781 de milioane de tone, față de 784 milioane de tone anul trecut. De asemenea, cantitățile tranzacționate între state au fost revizuite cu 4 milioane de tone în minus, până la 194 de milioane de tone, în timp ce consumul estimat a scăzut la 778 milioane de tone, cu 3 milioane de tone mai puțin.

- Publicitate -

Și la porumb, față de prognoza dinainte de conflictul ruso-ucrainean, consumul estimat este cu 2 milioane de tone mai mic, pe fondul unei scăderi cu 6 milioane de tone a comerțului dintre state.

Ucraina asigură 15% din comerțul mondial cu porumb și orz și 10% din comerțul mondial cu grâu. De asemenea, Rusia asigură 20% din comerțul mondial cu grâu și 17% din comerțul cu orz.

În acest context, indicele prețurilor (GOI) calculat de ICG principalele tipuri de cereale și plante oleaginoase a crescut cu 13%, atingând cel mai ridicat nivel din istoria sa de 22 de ani.

Astfel, conflictul dintre Rusia și Ucraina a provocat câștiguri masive pe piețele de cereale și semințe oleaginoase. Pe fondul îngrijorărilor legate de rezervele limitate ale exportatorilor, agravate de întreruperile de transport maritim din Marea Neagră, subindicele IGC GOI pentru grâu a crescut cu 21%. Câștigurile au fost însă uneori foarte volatile.

Și subindicele IGC GOI pentru porumb a urcat cu 21%, atingând cel mai ridicat nivel de la începutul înregistrărilor (ianuarie 2000). Subindicele IGC GOI pentru orez a crescut cu numai 1% de la o lună la alta, în ideea că prețurile în creștere ale cerealelor ar putea submina consumul viitor.

Legat de perspectivele de scădere a recoltelor din America de Sud, dar și de situația piețelor de uleiuri vegetale, subindicele IGC GOI pentru soia a avansat cu 7% față de raportul din februarie.

Conform analizei ICG, războiul ruso-ucrainean perturbă piețele din două principale motive: cerealele produse în Ucraina nu mai ajung la importatori, iar producția de anul viitor ar putea fi compromisă.

Încărcările comerciale din porturile din Marea Neagră sunt în prezent suspendate în Ucraina, iar exporturile prin intermediul rutelor feroviare care traversează frontierele vestice ale țării, în ciuda eforturilor depuse, nu pot compensa volumele. În plus, recent a fost introdus un sistem de licențe de export pentru grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui, în timp ce expedierile de orz, secară, ovăz și mei sunt în prezent interzise.

În privința terminalelor rusești din Marea Neagră, majoritatea acestora erau operaționale de la jumătatea lunii martie, cu unele restricții în curs de aplicare în Marea Azov. Însă, chiar dacă încărcările au fost reluate recent, volumele pot fi îngreunate de restricțiile de finanțare a comerțului și de cerințele suplimentare de asigurare a transportului maritim.

În acest context, exporturile suplimentare de la alte origini, inclusiv India, SUA, UE și Brazilia, vor compensa probabil doar parțial livrările mai mici din Marea Neagră în restul sezonului actual. Având în vedere că se așteaptă ca prețurile ridicate să raționalizeze cererea, se preconizează că în 2021/22 comerțul mondial cu grâu și porumb va fi inferior previziunilor anterioare, în timp ce pentru 2022/23 prevalează incertitudinile.

Consiliul Internațional al Cerealelor atrage atenția asupra unor riscuri semnificative de scădere a recoltelor de cereale și oleaginoase ale Ucrainei din 2022/23, ceea ce ar putea exacerba deficitul de aprovizionare la export pe termen mai lung. Pe lângă disponibilitățile limitate de combustibil, de inputuri agricole și de forță de muncă, accesul la unele câmpuri este în prezent imposibil, ceea ce duce la îngrijorări tot mai mari cu privire la capacitatea agricultorilor de a fertiliza culturile de iarnă și de a planta soiuri de primăvară.

Mai mult, conflictul a sporit îngrijorările legate de lanțurile globale de aprovizionare cu îngrășăminte, alimentate de cele mai recente sancțiuni impuse Rusiei și Belarusului, doi dintre principalii furnizori mondiali de fertilizanți cu azot și potasiu. Creșterea prețurilor la gazele naturale, o materie primă esențială pentru producția de îngrășăminte, a contribuit, de asemenea, la creșterea recentă a prețurilor. Cum prețurile ridicate ale inputurilor și disponibilitățile reduse reprezentau deja o preocupare înainte de declanșarea conflictului, costurile de producție în creștere ar putea avea un impact asupra viitoarelor decizii privind suprafețele cultivate și ratele de aplicare, cu posibile implicații asupra randamentelor globale și a calității culturilor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole