25 ianuarie 2022 - 09:14

Se modifică valoarea SO-urilor pentru proiectele pe fonduri europene?

Valorile SO-urilor cu ajutorul cărora se calculează dimensiunile exploatațiilor pentru proiectele pe fonduri europene s-ar putea modifica!

Ca în fiecare seară de marți, Ovidiu Ghinea a dedicat emisiunea ”Agricultura la Raport” accesării de fonduri europene, pentru a veni în ajutorul fermierilor care au nevoie de lămuriri. În cadrul emisiunii, consultantul Ion Păunel a venit cu o informație în premieră din cadrul grupurilor de lucru de la MADR, legată de valoarea SO-urilor pentru proiectele din anul 2021.

Se pare că Ministerul lucrează în acest moment la modificarea valorilor SO-urilor cu ajutorul cărora se calculează dimensiunile exploatațiilor pentru proiectele pe fonduri europene, astfel că începând cu acest an, coeficienții de calcul s-ar putea să fie diferiți față de până acum.

”Se lucrează la această dată și la schimbarea valorii SO-urilor care vor fi aplicabile începând cu acest an. Nu am informații clare despre cum o să arate, ele încă sunt în lucru, nu sunt aprobate, dar vor fi modificări. Presupun că o să fie și consultări cu fermierii și sperăm să fie schimbări spre bine. Din câte am observat eu și din discuțiile pe care le-am avut, la anumite culturi va crește numărul de SO-uri, la altele va scădea”, a precizat Ion Păunel.

Potrivit lui Ion Păunel, una din culturile care ar putea suferi modificări privind valoarea SO-urilor este cea de legume în spații protejate, unde Ministerul ar vrea să scadă această valoare. Consultantul susține că, împreună cu colegii, va încerca să facă presiuni pentru ca aceste SO-uri să nu scadă, ci să crească, sau măcar să rămână la același nivel. Rămâne de văzut cum vor arăta valorile finale în momentul când MADR va lansa noile tabeluri.

Pentru cei interesați să afle coeficienții de calcul Standard Output actuali, CLICK AICI.