8 decembrie 2021 - 15:32

Se încearcă prevenirea inundării terenurilor agricole. „Depășiri ale cotelor de apărare!”

Ca urmare a unei ședințe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Tulcea s-a decis pornirea stațiilor de pompare și desecare din mai multe zone ale județului Tulcea, după ce primăriile au semnalat că există riscul inundării unor terenuri agricole.

Zonele în care filiala judeţeană a Agenţiei Naţionale de îmbunătăţiri Funciare (ANIF) porneşte staţiile de pompare-desecare sunt Ostrov, Peceneaga-Turcoaia, Măcin-Carcaliu, Jijila, Grindu, Văcăreni, Isaccea, Zaghen, Malcoci şi Nufăru, aceste staţii acoperind o suprafaţă totală de 9.600 de hectare de teren agricol.

„Dacă veţi merge acum pe teren nu veţi găsi suprafeţe agricole inundate sau cu băltiri. Canalele colectoare sunt însă pline cu apă, iar staţiile de pompare şi desecare au fost pornite pentru a preveni pericolul apariţiei băltirii sau inundaţiilor care ar afecta terenurile agricole”, a declarat, pentru Agerpres, prefectul judeţului Tulcea, Marcel Ivanov.

Conform sursei citate, până în prezent, în judeţul Tulcea nu au fost semnalate probleme grave cauzate de precipitaţii.

Vineri, 18 iunie 2021, la ora 11:30, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, București anunța scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apӑrare.

În intervalul 18.06.2021 ora 12:00 – 21.06.2021 ora 24:00 vom avea cod galben de inundații pe râurile din Dobrogea (județele Tulcea și Constanța), iar cod portocaliu în intervalul 18.06.2021 ora 16:00 – 20.06.2021 ora 24:00.