Se fac bani din tutun: aproape 600 de milioane de euro pe primul semestru

România a exportat tutun şi înlocuitori de tutun în valoare de 596,73 milioane de euro în primele şase luni din acest an, în scădere cu peste 15% faţă de perioada similară a anului trecut, când încasările au depăşit 707,19 milioane de euro, informează AGERPRES.

Conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), încasările cele mai mari au fost consemnate din schimburile intracomunitare, respectiv 483,08 milioane de euro, iar 113,65 milioane de euro au provenit din exportul în ţările din afara spaţiului Uniunii Europene.

Datele din balanţa comercială cu produse agricole arată în același timp că importurile de tutun şi înlocuitori au înregistrat o scădere în perioada analizată, de la 185,34 milioane de euro în primele șase luni ale anului 2020, la 162,55 milioane de euro, în aceeaşi perioadă din acest an.

Astfel, România se menţine pe excedent în comerţul cu tutun, depăşind valoarea de 434,18 milioane de euro, în prima jumătate a acestui an.

Cu toate acestea, per ansamblu, deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a crescut cu peste 31% în primul semestru din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, totalizând 1,27 miliarde de euro, în condițiile în care țara noastră a exportat, în perioada ianuarie – iunie 2021, produse agroalimentare în valoare de 3,63 miliarde de euro şi a importat de 4,9 miliarde de euro.

Tutunul și înlocuitorii de tutun se află în ultimii ani în topul produselor care au adus României cele mai mari încasări în comerţul cu produse agroalimentare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole