Pregătiți documentele pentru APIA! Ciucă a anunțat despăgubirile legate de cerealele din Ucraina

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că Guvernul va aproba o hotărâre prin care să se asigure mecanismele de alocare a celor 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi a încă 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru despăgubirile legate de importurile de cereale din Ucraina.

Premierul Ciucă a făcut precizarea că, în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, fermierii afectați de importurile de mărfuri agricole ucrainene vor putea să îşi depună documentele la APIA pentru a beneficia de acest ajutor financiar.

Potrivit premierului, pe agenda Guvernului se află preocuparea de a găsi acele soluţii prin care fermierii români să nu fie afectaţi, dar care să permită în același timp României să continue măsurile de sprijinire a Ucrainei.

„În acest sens, doresc să fac precizarea că ieri am primit răspuns la scrisoarea pe care am transmis-o doamnei preşedinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și îi mulțumesc pentru răspunsul pe care ni l-a trimis. Este vorba despre măsuri care confirmă preocuparea la nivelul Comisiei, astfel încât să putem să avem un mod de acţiune coordonat, unitar şi solidar. Scrisoarea confirmă alocarea unui al doilea pachet de sprijin, de aproximativ 100 de milioane de euro, pentru fermierii din ţările afectate de importurile de produse agricole din Ucraina”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a mai precizat că, în baza răspunsului formulat în scrisoarea primită de la preşedintele Comisiei Europene, au mai fost anunţate o serie de măsuri, inclusiv măsuri de salvgardare pe patru produse agricole: grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă.

„De asemenea, au fost anunţate măsuri care pot fi luate la nivelul Comisiei în urma unei analize şi investigaţii, conform procedurii, în perioada imediat următoare. Este, de asemenea, menţionată intensificarea eforturilor pentru facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina, facilitarea şi asigurarea trasabilităţii acestor produse, cu accent pe îmbunătăţirea infrastructurii şi scăderea costurilor logistice şi, desigur, o mai bună coordonare între toţi actorii care asigură mecanismele de tranzitare”, a adăugat premierul Ciucă.

„Ceea ce doresc să menţionez în urma acestei scrisori este solicitarea ca la nivelul fiecărei ţări să se ia în considerare evitarea măsurilor unilaterale şi să putem să avem un dialog, care cu certitudine va fi concretizat săptămâna viitoare, pe 25, la întâlnirea miniştrilor Agriculturii şi, în felul acesta, cu certitudine, pe baza dialogului şi a consultărilor politice, se vor identifica acele soluţii prin care să se protejeze fermierii, să se asigure un echilibru de piaţă pentru tot ceea ce înseamnă produse agricole şi desigur, în continuare, a sprijinului pentru Ucraina”, a mai arătat Nicolae Ciucă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole