Se anunță sfârșitul PPA? Vești bune pentru crescătorii de porci

Sfârșitul anului 2021 vine cu vești bune pentru crescătorii de porci, care se confruntă deja de ani de zile cu pesta porcină africană (PPA).

Cercetătorii americani au dezvoltat un vaccin cu care au obținut rezultate promițătoare pe rasele europene și asiatice de porci împotriva unei tulpini de virus izolate recent în Vietnam, scrie euromeatnews.com.

Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) a anunțat că Serviciul său de Cercetare Agricolă (ARS) a dezvoltat un vaccin care protejează porcii de o anumită tulpină de PPA. Acesta este un progres foarte important, deși s-a subliniat că este începutul unei lungi călătorii înainte de a putea fi folosit.

În toamnă, o echipă de cercetători a prezentat rezultate care arată că porcii cărora li s-a administrat vaccinul candidat nu numai că au supraviețuit, dar au rămas adesea fără semne clinice de boală atunci când au fost inoculați experimental cu o tulpină de virus PPA care a circulat în Vietnam. Lucrarea urmează rezultate anterioare, publicate în aprilie 2020 în Journal of Virology, care au indicat că vaccinul candidat a fost eficient împotriva unei tulpini identificate pentru prima dată în 2007, în Georgia.

Cercetătorii au testat vaccinul candidat pe două seturi de porci de rasă mixtă, unii dintre ei porci încrucișați Yorkshire și Landrace și unii dintre ei vietnamezi Mong Cai încrucișați cu porci Landrace sau Yorkshire. Cercetătorii au verificat eficacitatea a patru doze diferite de vaccin, precum și cât de repede a oferit vaccinul protecție.

Când au fost infectați prin inocularea cu PPA la 28 de zile după vaccinare, trei din cinci porci din grupul cu cea mai mică doză au dezvoltat boala și au fost eutanasiați, dar toți porcii din celelalte trei grupuri au supraviețuit, ceea ce se aliniază cu rezultatele anterioare. Într-un al doilea experiment, cercetătorii au descoperit că vaccinul a protejat doar jumătate dintre porcii infectați la 14 zile după vaccinare, dar toți porcii infectați după 21 sau 28 de zile au supraviețuit fără semne clinice de boală.

Potrivit cercetătorilor, înainte de a fi fabricat la scară largă, vaccinul trebuie testat ani de zile pentru a demonstra că este sigur și funcționează pe deplin. USDA indică faptul că perspectivele sunt bune, deoarece primele teste de laborator au arătat eficacitatea vaccinului la porcii imunizați și expuși ulterior la acea tulpină a virusului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole