Se anunţă schimbări majore pentru programele de distribuţie de alimente în şcoli

program_scoliPotrivit unui proiect afişat pe site-ul Ministerului Agriculturii, este posibil ca programele naţionale derulate în şcoli, de oferire gratuită copiilor de lapte şi corn, respectiv mere, ar putea fi reevaluate, pe baza unor principii noi.
Noul cadru legislativ european1 privind derularea programului de încurajare a consumului de produse agricole în şcoli (legume-fructe, lapte şi produse lactate), Programul pentru şcoli, are în vedere unificarea şi uniformizarea prevederilor actualelor programe de distribuire a fructelor, respectiv a laptelui şi produselor lactate în unităţile de învăţământ.
Regulamentul prevede următoarele:
 accent pe distribuirea produselor proaspete, dar cu anumite excepţii pentru produse prelucrate, în funcţie de adaosul de zahăr, sare şi grăsimi;
 posibilitatea transferului de fonduri între cele două scheme de până la 20% o singură dată pentru un an şcolar;
 buget UE stabilit pentru fiecare componentă a programului: schema de fructe şi legume 6 866 848 euro şi schema de lapte 10 399 594 euro;
 strategie multinanuală;
 măsuri educative pentru ambele programe (legume-fructe şi lapte şi produse lactate);  încurajarea distribuirii de produse locale şi regionale.
Alegerea nivelului optim de implementare este definitoriu pentru felul în care cele două componente ale programului – distribuţia produselor şi măsurile educative – vor răspunde obiectivelor generale şi obiectivului specific .
Potrivit documentului, derularea programului prin consiliile judeţene asigură o rată a absorbţiei ridicată (pentru Programul „Fructe în şcoli), dar riscă să neglijeze produsele locale şi lanţul scurt de aprovizionare, din cauza volumului mare de produse necesare şi a reţelei de distribuţie aferente de care producătorii locali nu dispun.
În schimb, implementarea programului prin consiliile locale ar avantaja producţia locală, ar contribui la dezvoltarea comunităţii, dar nu ar putea asigura un nivel optim al absorbţiei fondurilor alocate. Mai mult, ar genera costuri administrative pentru Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ca urmare a volumului mare de cereri de plată. Atingerea obiectivului specific Agricultură – promovarea produselor locale, a lanţului scurt Din datele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, reiese că majoritatea merelor distribuite în cadrul programului „Fructe în şcoli” sunt româneşti, dar nu provin neapărat de la producătorii locali.
MADR urmărește să primească reacții din partea publicului larg pe marginea acestui proiect de la reprezentanți ai asociațiilor profesionale din agricultură, administrația publică centrală sau locală precum și de la părinți, profesori și elevi.
Cetățenii interesați de derularea acestui program pot să transmită opinii, propuneri ori sugestii în termen de 45 zile.
 

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.