Se anunță noi creșteri de prețuri pe piața cerealelor – 300 EURO/tona de grâu. ANALIZĂ

O simplă știre din piața cerealelor poate fi bună sau rea, depinde din ce parte privești lucrurile. Și iată exemplul – tot mai mulți analiști și comercianți de cereale consideră că este posibilă o nouă creștere semnificativă a prețurilor, având în vedere situația actuală a pieței. Și acum să analizăm. E bine pentru fermierii care încă nu au vândut și la fel de mulțumitor este și pentru traderi. Situația este îngrijorătoare însă pentru industria de panificație și pentru noi, consumatorii obișnuiți, care nu stocăm acasă tone de grâu și făină, că nu avem unde și de ce.

Iar asta se întâmplă tocmai când piețele păreau să dea semne de calmare, doar că fericirea nu a ținut mult. Au apărut noi semnale și vești din China, Australia și zona cerealieră a Mării Negre. Așa că prețurile cerealelor cresc și cresc, iar oferta globală rămâne limitată până la următoarea recoltă, în timp ce grâul poate deveni și mai rar. Recent, pe lângă restricțiile de export impuse de Rusia, rapoarte privind importuri ridicate din țări importante au împins prețurile cerealelor și mai mult în sus. La sfârșitul săptămânii trecute au venit date despre ninsori abundente și întreruperi în logistica de transport și depozitare în marile centre de producție de cereale din nordul Chinei. În plus, precipitațiile abundente și persistente dinaintea recoltei de cereale din Australia – singura țară majoră de export cu o recoltă mare de cereale – creează îngrijorări tot mai mari cu privire la calitatea recoltei iminente. În orice caz, prețurile cerealelor din Australia – în ciuda recoltei foarte mari așteptate – au urcat la un nou nivel record săptămâna trecută. Rapoarte similare vin din Marea Neagră și din centrele comerciale europene. În orice caz, în SUA, prețurile în tranzacționarea înainte de piață continuă să crească. Dacă această tendință se confirmă și în Europa, atunci prețurile europene la grâu la bursa din Paris ar putea să depășească pragul de 300 de euro în această săptămână.

Având în vedere situația actuală a pieței, din ce în ce mai mulți analiști și comercianți de cereale consideră că este posibilă o nouă creștere semnificativă a prețurilor cerealelor. Acest lucru se poate observa în faptul că mulți cumpărători, care până acum s-au abținut în așteptarea scăderii prețurilor, caută cu disperare cereale și încearcă să-și umple depozitele. Și nu se arată vremuri mai bune. Ploi abundente în Australia, o aprovizionare globală din ce în ce mai redusă, condiții de secetă în perioada semănatului în SUA, Rusia și Ucraina ne pregătesc pentru noi majorări. Plus că nu se prea mai găsește combustibilul necesar pentru uscarea recoltelor. Iar piața este flămândă. De exemplu, problemele din China ar putea duce la importuri semnificativ mai mari porumb și grâu pe parcursul anului decât se credea anterior. China a cumpărat deja cu aproape o treime mai mult porumb din SUA față de aceeași perioadă în urmă cu un an.

Să spunem că și România este pe undeva, pe acolo prin piață, pentru că, să recunoaștem, nu suntem un mare producător, oricât ne-am lăuda cu asta. Iar anul acesta, mai bun, vine după ce în 2020 România a marcat cel mai semnificativ declin din Uniunea Europeană al valorii producţiei agricole. În 2019, România era al şaptelea producător agricol din blocul comunitar, cu o valoare a producţiei agricole de 19 miliarde euro, sau 5% din totalul Uniunii Europene.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole