Se anunță controale DURE la vânzătorii de brânză și produse lactate

Neregulile din comerțul cu produse lactate îi pun pe inspectorii din domeniul siguranței alimentare pe urmele producătorilor. Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), există numeroase cazuri în care cei care practică comerțul cu amănuntul înșală consumatorii.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, vicepreședintele ANSVSA, Dr. Ioan Oleleu, a precizat că autoritatea va intensifica în perioada următoare controalele la vânzătorii și producătorii de brânză și produse lactate, pentru a stopa practicile înșelătoare. Potrivit acestuia, există multe cazuri în care brânza vândută sub denumirea de brânză de oaie conține, de fapt, și lapte de vacă.

”Din păcate, ceea ce spun crescătorii este adevărat, dar aceste practici scad în dimensiune. Noi am organizat și organizăm în continuare controale pe acest subiect, controale încrucișate, adică verificarea vânzătorului din piață și verificarea locului de producere a brânzeturilor respective.

Apoi, facem recoltări de probe pentru a identifica dacă avem de-a face cu un produs falsificat; de exemplu, un produs vândut sub formă de brânză de oaie obținută din lapte integral, în care să fie prezent și laptele de vacă. Înregistrăm, din păcate, astfel de neconformități. În perioada următoare, acțiunile de control și de verificare nu vor fi numai în partea de procesare, ci și în partea de vânzare cu amănuntul. Pe o inițiativă venită din partea asociațiilor de profil, de a încuraja acest mod de vânzare a produselor lactate obținute în stâne, s-a avut în vedere și flexibilitatea acestui comerț, dar, din păcate, unii profită de aceste chestiuni și practică astfel de lucruri care nu sunt în concordanță cu legislația în vigoare”, a precizat reprezentantul ANSVSA pentru AGRO TV.

Potrivit lui Ioan Oleleu, cei care sunt prinși cu astfel de neconformități riscă sancțiuni dure, chiar de natură penală.

”O să avem controale intensificate pe acest subiect, coroborate cu verificări în teritoriu, recoltări de probe, iar sancțiunile vor fi pe măsura neconformităților. Cei care practică astfel de lucruri riscă amenzi contravenționale, confiscarea produselor, ordonanțe de interzicere a activităților și chiar cercetări privind fraudele alimentare. Chiar vreau să profit de această ocazie și să le atrag atenția, pentru că astfel de acțiuni intră mai mult în zona penalului decât cea a contravenției”, a mai subliniat vicepreședintele ANSVSA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole