Scumpirea gigacaloriei: Mii de șomeri și legume de import

legumennnnMajorarea preţului gigacaloriei cu 40% de la 1 ianuarie 2014, de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, amenință activitatea producătorilor de legume care folosesc energia termică de la RADET.

Creșterea prețului ar putea falimenta chiar și producătorii mari, astfel că 4.000 de angajaţi care lucrează în sere ar putea intra în șomaj, atenționează reprezentanții Federației Pro Agro.

“Cea mai mare seră de legume din Europa, membră a federaţie PRO AGRO, este nevoită să închidă activitatea pe cele 150 hectare. Ar putea fi trimişi în şomaj, chiar în plină iarnă, 4.000 de angajaţi. Dacă ne gândim că în proporţie covârşitoare aceşti angajaţi sunt unica sursă de venit a familiei, atunci vorbim de peste 15.000 de persoane care rămân fără venituri într-o perioadă a anului extrem de grea”, se arată într-un comunicat al Federației.

În acest context, preţul legumelor ar putea creşte cu 50% din 2014, iar de pe piaţă vor dispărea peste 100.000 de tone de legume româneşti, făcând loc celor turceşti. Totodată, exportul a 40.000 tone de legume în sezonul rece va fi oprit.
Producătorii de legume cer un preț preferenţial al gigacaloriei furnizat pentru serele încălzite.

“Considerăm că decizia de majorare a fost luată de către Consiliul General fără a avea puse la dispoziţie toate informaţiile şi de aceea suntem pregătiţi să deschidem un dialog imediat cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Vrem să explicăm care sunt implicaţiile unei astfel de hotărâri care nu ţine cont, în mod responsabil, de toţi jucătorii din piaţă. Considerăm incorect ca producătorii de legume de sere încălzite să plătească prin preţuri crescute pierderile economice ale RADET”, susțin reprezentanții Federației, în același comunicat.

Solicitarea lor vine în contextul în care țările din Uniunea Europeană au pus la dispoziţia sectorului de producţia a legumelor, preţuri preferenţiale la gaze şi agent termic. (Sursa: yahoo.news.ro)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult