Alimentele copiilor alergici ar trebui adaptate la restricțiile acestora, în cantinele școlare. Astfel, europarlamentarul Carmen Avram a cerut introducerea de înlocuitori pe bază de plante. Cu toate acestea, posibilitatea includerii acestor substituenți în program a stârnit dezbateri aprinse în rândul părților interesate.
Marți (9 mai), deputații europeni au votat înaintea revizuirii de către Comisia Europeană a schemei școlare, așteptată până la sfârșitul anului 2023, ca parte a strategiei alimentare emblematice a UE „De la fermă la furculiță”.
Lansat în 2017, programul își propune să sprijine distribuirea de produse agricole specifice către școlari, promovând totodată o alimentație sănătoasă în cantinele publice. Inițiativa își propune să promoveze fructele și legumele, precum și laptele și produsele lactate.
Raportul, condus de europarlamentarul socialist Carmen Avram, solicită „alocarea de fonduri suplimentare pentru achiziționarea de diverse produse substitutive, în cadrul programului, pentru a asigura incluziunea acestuia” pentru copiii care suferă de restricții alimentare.
Potrivit europarlamentarului Carmen Avram, 24% dintre studenții chestionați de Comisia Europeană nu au acces la acest program din cauza lipsei de înlocuitori alimentari care să compenseze restricțiile alimentare.
Laptele de vaca, de exemplu, este singura varianta oferita in programul actual: copiii intoleranți la lactoza risca deci sa nu primească produse adaptate stării lor de sănătate.
Cu toate acestea, posibilitatea includerii substituenților din plante în program a stârnit dezbateri aprinse în rândul părților interesate.
Carmen Avram a declarat pentru EURACTIV că această propunere „nu înseamnă adoptarea unei diete pe bază de plante”. „Totuși, trebuie să consolidăm bugetul pentru ca, printre lista de produse deja aprobate, să poată primi ceva și acești copii”, a adăugat Carmen.
Produse precum „băuturile” făcute din migdale ar putea înlocui laptele de vacă în cazurile de intoleranță la lactoză, deoarece migdalele fac și ele parte din program, a explicat Carmen Avram.
Statele membre au ultimul cuvânt în această chestiune și, prin urmare, pot alege dacă doresc să opteze pentru o listă diversă de înlocuitori pentru copiii cu restricții medicale și alimentare, în conformitate cu domeniul de aplicare al programului.
Carmen Avram a adăugat că, în absența unei astfel de revizuiri, dreptul copiilor cu restricții alimentare de a beneficia de program ar fi restricționat, ceea ce ar fi o lipsă totală de responsabilitate politică.
Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, deși susține în cele din urmă raportul, a criticat întotdeauna înlocuitorii din plante și a numit includerea lor în program ca fiind o „ideologie”.
„Unii au vrut să schimbe natura programului oferind înlocuitori pe bază de plante”, a declarat europarlamentarul italian PPE Salvatore de Meo. „Sper că Parlamentul European va sprijini fermierii și se va asigura că avem o educație alimentară lipsită de ideologie”, a adăugat el.
Ce este un „înlocuitor”?
În ciuda acordului politic general asupra raportului, ambiguitatea înlocuitorilor nu a convins grupările militante pentru drepturile animalelor.
Potrivit asociației activiste Compassion in World Farming EU (CIWF EU), apelul Parlamentului de a subvenționa „produse de înlocuire diversificate” s-ar putea referi la laptele fără lactoză.
„Acest lucru nu va ajuta copiii care evită laptele de vacă din motive de mediu, etice, culturale, religioase sau medicale”, a declarat Olga Kikou, directorul CIWF EU.
Pe de altă parte, Asociația fermierilor europeni a salutat faptul că „ deputații europeni s-au asigurat că băuturile pe bază de plante nu vor intra în program, în ciuda presiunii puternice exercitate în această direcție ”.
Comisia a redus așteptările cu privire la posibilitatea includerii alternativelor pe bază de plante în program, cu mai mult timp în urmă.
„Obiectivul nostru este să oferim diete mai echilibrate și mai hrănitoare […] proteinele animale fac parte dintr-o dietă echilibrată”, a declarat Wolfgang Burtscher, director general al Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, pentru EURACTIV, în noiembrie 2022.
O evaluare publicată de Comisia Europeana, în noiembrie 2022, a arătat o creștere a ponderii rezervate fructelor și legumelor în program, în timp ce se remarcă o scădere a ponderii laptelui, în special în anumite state membre, cum ar fi Franța, Italia sau Polonia.