Satu Mare: La recoltare preţul porumbului boabe ar putea ajunge la sub 50 de bani kilogramul

49

porumb334Judeţul Satu Mare se numără printre acele unităţi administrativ teritoriale din România în care există o veche tradiţie în ceea ce priveşte cultura porumbului. Din păcate pentru cultivatori, cu mai bine de o lună înaintea recoltatului cunoscătorii prognozează un preţ sub 50 de bani kilogramul. Estimarea aparţine unor depozitari, spre disperarea producătorilor.

Până la o vreme preţul a fost în creştere

De-a lungul anilor în judeţul Satu Mare, potrivit unor statistici, s-au înfiinţat în fiecare primăvara între 60.000 şi 70.000 de hectare cu porumb, cu mult peste necesităţile consumului propriu. Majoritatea fermierilor sătmăreni îşi asumă riscul, mai ales în condiţiile meteorologice ale ultimilor ani, când precipitaţiile căzute sunt sub mediile multianuale. Despre repartiţia lor cantitativă pe cuprinsul judeţului să nici nu vorbim.

Ca urmare a acestei situaţii inedite diferite faţă de cea existenta în anii anteriori, când fermierii sătmăreni vorbeau pe bune despre producţii de 8-12 tone de boabe la hectar în funcţie de hibrizii utilizaţi, potenţialul productiv al solului, cantitatea de precipitaţii şi nu în ultimul rând de tehnologia folosită, lucrurile stau sub semnul incertitudinii. (Integral pe www.informatia-zilei.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise