28 octombrie 2021 - 09:09

Satu Mare: Consfătuiri pentru transformarea asociaţiilor în grupuri de producători

Conform Ordonanței nr. 3/2015 aprobată prin Legea nr. 104/2015 este obligatorie transformarea asociațiilor producătorilor agricoli care au contracte valabile cu consiliile locale de închiriere a pășunilor comunale, în grupuri de producători sau în cooperative agricole în vederea obținerii subvențiilor pentru suprafețele de pășune din partea APIA.

În acest sens prefectul din Satu Mare  Eugeniu Avram a convocat la cabinetul său o ședință pentru analizarea problemelor cu care se confruntă asociațiile crescătorilor de animale, precum și consiliile locale deținătoare de pășuni.

„Odată constituite aceste grupuri de producători sau cooperative agricole vor trebui să desfășoare activități economice ample dovedite cu documente contabile. Un impediment în crearea acestora l-ar putea reprezenta nefinalizarea amenajamentelor pastorale, element cheie în încheierea contractelor de închiriere, conform Legii nr. 86/2014 prețul se stabilește în funcție de lucrările cerute prin amenajament”, se spune în mesajul trimis de Prefectură.

Conform reprezentanților Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale termenul de constituire a acestor noi forme de asociere este anul 2016.