Sătenii, sfătuiți cum să își transforme șurile în case tradiționale, prin proiectul Veni, Vidi, Viscri

21

pozaviscriÎn cadrul proiectului Veni, vidi, Viscri proprietariide case tradiţionale au fost învățați cum să își restaureze imobilele și să îşi îmbunătăţească gradul de confort în acest tip.

Programul-atelier s-a desfăşurat în două serii, între 22 mai şi 6 iunie şi între 2 septembrie şi 23 septembrie. Au participat in jur de 1000 de proprietari de clădiri tradiţionale din 31 de sate din judeţele Sibiu, Mureş şi Braşov, într-o localitate care poate fi considerată un exemplu de succes: satul Viscri din judeţul Brașov. Cei 40 de proprietari de case tradiţionale din fiecare sat au fost selecţionaţi de către primăriile de care aparţin, proiectul urmărind să responsabilizeze şi să implice într-un mod activ administraţiile locale în procesul de protejare şi valorificare a fondului construit tradiţional.

Atelierul a cuprins o vizită la casa Alteţei Sale Regale, Prinţul de Wales, care a pus la dispoziţia celor 1000 de vizitatori, prin intermediul contelui Tibor Kalnoky, casa şi curtea; o vizită la o pensiune turistică amenajată în clădiri vernaculare (grajd şi şură. Scopul proiectului este informarea şi educarea proprietarilor de case tradiţionale în spiritul păstrării patrimoniului construit, ca element definitoriu al identităţii locale şi în vederea dezvoltării iniţiativei antreprenoriale în domeniul turismului, prin punerea în valoare a fondului construit tradiţional ca o sursă de venit şi motor de dezvoltare a comunităţii locale.

Inițiatorii proiectului au explicat, printr-un comunicat de presă, că “oamenii nu mai cresc animale, șurile şi-au pierdut funcţia de depozitare de materiale furajere. Proprietarii, nemaiavând nevoie de ele, le demolează, pentru a le folosi ca lemn de foc. Dărâmarea lor are consecinţe grave, căci afectează peisajul cultural sud-transilvănean. De aceea, se recomandă ca alternativă la construcţiile noi din beton şi cărămidă, care ar ocupa un spaţiu în plus în ogradă, reconversia şurilor în locuinţe, nu dărâmarea, ci restaurarea şi reamenajarea lor în acord cu cerinţele de confort moderne”.

Citește și

Cmentariile sunt închise