Şase producători din judeţul Argeş au primit sâmbătă atestatele pentru 20 de produse tradiţionale

29

siglatradŞase producători tradiţionali din judeţul Argeş au primit sâmbătă din partea ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, atestatele pentru 20 de produse, în cadrul târgului de profil dedicat zonei Argeşului şi Muscelului, eveniment organizat în curtea Ministerului Agriculturii.

‘Târgul din curtea ministerului este un eveniment pe care vreau să îl încurajez pentru că vorbeşte despre anumite zone ale ţării, despre produsele tradiţionale din aceste zone şi despre tradiţii. Agricultura şi tradiţiile sunt de sute de ani şi sper să mai rămână alte sute de ani. Azi am avut un moment special şi pentru mine, pentru că avem produse tradiţionale excelente zona Argeşului, zona de unde vin şi eu, dar care sunt insuficient promovate’, a declarat, sâmbătă, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la târgul de produse tradiţionale din curtea Ministerului Agriculturii.

Acesta a precizat că în viitorul apropiat este posibil să regăsim în hipermarketurile româneşti un colţ dedicat nu numai produselor româneşti ci şi produselor tradiţionale.

‘Avem discuţii cu reprezentanţii hipermarketurilor să putem avea în viitorul apropiat, în hipermarketuri ‘colţuri’ nu numai cu produse româneşti ci şi cu produse tradiţionale specifice zonelor respective. Cred că ar fi un lucru extraordinar, pentru că mulţi bucureşteni apreciază produsele tradiţionale, mai ales că foarte multe au fost reatestate deja, chiar dacă foarte multe au fost şi respinse, pentru că nu aveau toate componentele de a fi produse tradiţionale. De altfel, anul trecut România era probabil ţara cu cel mai mare număr de produse atestate. Astăzi am făcut puţină ordine în această zonă şi consumatorii care văd eticheta de produs tradiţional ştiu că este cu adevărat un produs tradiţional’, a adăugat ministrul Agriculturii.

Şeful MADR a afirmat că vor fi promovate şi alte zone din ţară în curtea ministerului, însă în luna septembrie va fi organizat un târg special dedicat produselor din Republica Moldova.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Florin Tecău, din acest în judeţ sunt atestate 60 de produse tradiţionale, iar altele sunt în curs de atestare.

‘Este un moment de referinţă pentru a evidenţia munca argeşenilor. Ne propunem ca aceste produse tradiţionale să le promovăm în continuare. Noi, la nivelul Consiliului Judeţean, promovăm tradiţia şi valorile.(…) Cred că produsele pe care le-am adus în centrul Bucureştiului atrag cumpărători, dar în acelaşi timp promovează şi munca depusă zi de zi. La ora actuala, Argeşul are atestate peste 60 de produse, iar unele sunt în procesul de primire a acestor documente’, a spus Tecău.

Ministrul Agriculturii a vizitat standurile tuturor producătorii argeşeni, iar celor şase producători le-au fost înmânate atestatele de produse tradiţionale. El a degustat brânzeturile aduse de producători, dar şi sucul de zmeură realizat de măicuţele mănăstirii Aninoasa. De asemenea, producătorul Ionuţ Ştefan sau ‘Baci Fane’ din Brădet, care a primit un atestat pentru ‘caşcavalul afumat vâlsănesc’ i-a mulţumit ministrului ‘cu ochii în lacrimi’ pentru sprijinul acordat producătorilor. Ministrul a promis că va promova toate produsele din Argeş peste tot unde va merge: în ţară sau în străinătate.

Producătorul de ţuică, Florescu Emil din comuna Cuca i-a oferit ministrului ţuica ‘Doi ochi albaştri’ sau ‘Ochii lui Dobrin’, o ţuică cunoscută în zona Argeşului, ‘foarte tare şi foarte bună’, după cum a afirmat şeful MADR .

Meşterul popular Gheorghe Mateescu din Curtea de Argeş, cel care a transformat meşteşugul într-o mică afacere, din vocaţie şi din dorinţa de a lăsa un tezaur impresionant de iconografie, păpuşi şi costume naţionale, i-a oferit vicepremierului Constantin un toiag, cu chipul unui dac în vârf, ‘să-i sperie pe Johannis sau pe Udrea’, iar preşedintelui Consiliului Judeţean, unul cu un steag dacic, ‘ca să-l folosească pe cei care sunt prin partidele noastre politice’. 

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale găzduieşte, în perioada 23-24 august, un nou târg dedicat producătorilor de produse tradiţionale şi ecologice, intitulat ‘Zilele Argeşului şi Muscelului’. (Sursa: AGERPRES
)

Citește și

Cmentariile sunt închise