Sarea iodată ne omoară? Ce solicită Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică

12

Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică cere Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, printr-o scrisoare deschisă, să modifice legislaţia potrivit căreia vânzarea sării normale în magazine şi utilizarea ei în industria alimentară este interzisă.  Specialiştii spun că, folosind doar sare iodată, riscăm să dezvoltăm alegerii sau chair cancer tiroidian.

 

De la pâine, fursecuri şi dulciuri, până la iaurturi, produse de patiserie sau produse din carne, toate alimentele de pe piaţa din România conţin sare iodată şi nu sare gemă, denumire folosită pentru sarea normală. “Problema nu este numai faptul că sarea iodată se găseşte în toate alimentele, ci şi faptul că la magazin, supermarket şi hipermarket nu găseşti sare normală. Ca să cumperi acest tip de sare trebuie să te duci la farmacie sau la plafar. Este ca şi cum sarea normală ar fi un supliment”, spun reprezentanţii Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică.

Specialiştii spun că practic ne tratăm în fiecare zi cu iod, lucru nerecomandat, în condiţiile în care nu suferim de hipotiroidism, adică nu avem deficit de iod. Surplusul de iod din organism poate duce la apariţia alergiilor sau a cancerului de tiroidă. Guvernul a decis în anul 2002 că trebuie să fie comercializată doar sarea iodată. Vânzarea sării fără iod sau refuzul de a introduce sare iodată în pâine reprezintă contravenţii şi se sancţionează cu amendă până la 10.000 de lei.

CONCENTRAŢIA DE IOD ÎN SARE

30 mg iod/kg de sare
50,6 mg iodat de potasiu/kg de sare
39,2 iodură de potasiu/kg de sare

Citește și

Cmentariile sunt închise