SĂRBĂTOAREA SÂNZIENELOR, ÎN PRIMUL SAT TURISTIC AL ROMÂNIEI

Şirnea, primul sat turistic din România, înfiinţat în 1968, găzduieşte vineri seara, începând cu ora 18.00, manifestarea „Noaptea de Sânziene”, ediţia a XXXV-a, eveniment organizat de Asociaţia Pro Şirnea, Primăria comunei Fundata şi Serviciul Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural „Reduta”.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLA. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

„Peste sărbătoarea păgână a Sânzienelor s-a suprapus cea creştină a naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, la 24 iunie. Este miezul verii agrare, când soarele începe să coboare către iarnă, vitalitatea este la punctul ei maxim, vegetaţia ajunge la maturitate şi muncile agricole se încheie, oamenii pregătindu-se pentru recoltat. Pentru că la Sânziene anul se înjumătăţeşte şi de acum încolo totul se va întâmpla după voia divinităţii, oamenii fac apel la o serie de practici c u caracter divinatoriu pentru a afla care va fi soarta recoltelor, dar şi a celor din familie în următoarea jumătate a anului. E timpul când floarea de sânziene dobândeşte valoarea de simbol magic cu valenţe şi funcţii care diferă de la un sat la altul. Aşezată la porţi sau la cruci, floarea capătă puteri apotropaice, ţinând departe relele aduse de stihii”, se arată într-un comunicat de presă transmis AGERPRES, de organizatori.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PRETURI

Manifestarea începe vineri, la ora 18.00, cu Vecernia la Biserica Sf. Ioan Botezătorul, şi continuă de la ora 19.00 cu şezătoarea intitulată „Sânzienele în literatura şi tradiţia populară”, la Muzeul Nicolae Frunteş din Şirnea.

De la ora 20.00, participanţii la eveniment merg la cules de flori de sânziene pe acorduri muzicale, iar o oră mai târziu va începe programul folcloric „Noaptea Sânzienelor”, susţinut de ansambluri folclorice din judeţul Braşov, alături de soliştii Andreea Jitea, Liliana Oncioiu şi Marian Duicu.

AGRO-TV.RO, AUDIENȚĂ DE PATRU ORI MAI MARE DE LA ÎNCEPUTUL ACESTUI AN

După folclor urmează de la ora 22.00 „Noaptea Luminată”, un program de muzică şi poezie susţinut de Cvartetul Gaudeamus. Ediţia din acest an a Nopţii de Sânziene se încheie cu Agapa frăţească, programată începând cu ora 23.00.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole