27 ianuarie 2022 - 03:50

Sărbătoarea de Halloween: English Heritage vrea să înlocuiască dovlecii cu napii tradiționali

Organizația națională engleză pentru patrimoniu English Heritage a lansat luni un apel britanicilor să revină la rădăcinile sărbătorii de Halloween și să înlocuiască dovlecii cu napii, chiar dacă sunt mai greu de sculptat, relatează AFP.

„Mult înainte ca dovleacul să devină principalul element de decor pentru Halloween, locuitorii insulelor britanice sculptau figuri înspăimântătoare în napi pe care îi așezau în fața porților pentru a speria spiritele malefice”, explică English Heritage într-un comunicat.

„Este o tradiție care vine dintr-un basm în care un bărbat numit Jack este condamnat, pentru a fi încercat să-l înșele pe diavol, să rătăcească pe pământ cu un cărbune aprins în interiorul unui nap pentru a-și lumina drumul (Jack-o’-lantern)”, se arată în comunicat.

În cursul secolul al XIX-lea, imigranții europeni în SUA au dus cu ei această tradiție și au descoperit că dovleacul, originar din America, era mai ușor de sculptat.

„Fie că este vorba de dovleci sculptați, de glume sau de dulciuri, multe din tradițiile asociate sărbătorii de Halloween provin din folclorul european și nu sunt invenții americane”, a explicat Michael Carter, istoric la English Heritage, citat în comunicat.

Halloween își are originile în festivalul celtic Samhain, care celebra morții în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie. Scris inițial Samuin, numele provine din irlandeza veche și înseamnă „sfârșitul verii’.

Festivalul Samhain sărbătorește sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate” și este, uneori, considerat a fi „Anul Nou Celtic”.  (AGERPRES)