“Sărbătoarea Buzduganului”, în Drăguș (Brașov)

35

porumbmmComuna Drăguş din județul Brașov va fi sâmbătă, 17 august și duminică, 18 august, gazda mai multor evenimente care reînvie tradiţiile populare ale zonei, organizate de Asociația Cele mai Frumoase sate din România și de reprezentanți ai autorităților.

Dimineaţa de sâmbătă va avea loc „Sărbătoarea Buzduganului“, un obicei laic-religios care marchează încetarea unui ciclu agrar al anului şi pregătirea ciclului următor, printr-o fertilizare magică a pământului. La sfârşitul secerişului, tinerii din sat organizează o petrecere pentru a sărbători încheierea muncilor agricole şi recolte bogate. Din cele mai frumoase spice se face un Buzdugan, în formă de cruce dublă, care este împodobit cu beţe. Buzduganul este purtat pană în sat, la casa stăpânului clăcii. Acolo, alaiul este aşteptat de săteni, iar Buzduganul şi purtătorii lui sunt stropiţi cu apă. La sărbătoare participă fete şi băieţi, grupaţi câte 12. Cele 12 fete reprezintă anul calendaristic, iar buchetul alcătuit din 4 spice de grâu reprezintă anotimpurile anului. Tinerii se adună la biserică şi apoi pornesc prin sat însoţiţi de lăutari. La fiecare poartă, bătrânele, îmbrăcate în port popular, ies la porţi şi se alătură tinerilor. Până la ieşirea din sat, alaiul devine tot mare. Când toată adunarea ajunge la casa stăpânului clăcii, Buzduganul este pus pe masă de secerătorul care l-a purtat, iar gazda îl va pune la loc de cinste pentru anul următor. Apoi se dă semnalul începerii petrecerii, care ţine până în zori.

Tot sâmbătă va avea loc și deschiderea eco-parcului „Labirintul Poveştilor“. Întins pe o suprafaţă de 3 hectare, eco-parcul „Labirintul Poveştilor“ este format dintr-o reţea de alei făcute în lanul de porumb, dar şi 3 trei piaţete şi o piaţă circulară, amenajate tot în lanul de de porumb. ( Sursa: monitorulexpres.ro
)

Citește și

Cmentariile sunt închise