Sărbătoare: Izvorul Tămăduirii, apa care spală păcatele

5

izvorul_tamaduiriiIzvorul Tămăduirii este prima sărbătoare după Paşti, fiind celebrată în Vinerea din Săptămâna Luminată şi închinată Maicii Domnului. Ortodocşii iau în această zi Aghiasma mică.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii datează de la jumătatea primului mileniu creştin. Credinţa spune că Leon cel Mare (457-474), înainte de a deveni împăratul Bizanţului, se plimba prin pădurea de lângă Constantinopol, când a întâlnit un bătrân orb care i-a cerut apă.

La sfatul Maicii Domnului, Leon a găsit un izvor şi l-a ajutat bătrânul să bea apă, apoi l-a spălat pe ochi. Acesta îşi recapătă vederea, mulţumindu-i Maicii Domnului care i-a ghidat într-acolo. Maica Domnului este considerată izvorul lui Hristos, cel care a spălat omenirea de păcate. La izvorul cu apă vie, care nu seacă niciodată, găsesc alinare şi tămăduirea suflete şi trupuri lovite de boală. „Din Mama durerii, Maica Domnului s-a transformat în Mama bucuriei Învierii. Să ne bucurăm deci!“, îndeamnă teologii. Credincioşii merg în Vinerea Luminată în locurile unde curge un Izvor al Tămăduirii. Ei vin la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică. În Dobrogea curg mai multe Izvoare ale Tămăduirii: la Peştera Sfântului Andrei, la Dervent, la mănăstirea de hram de la Crucea sau la cea de la Măcin. Peste Dunăre, ortodocşii se închină la schitul Crucea de Leac de la Coslogeni din Călăraşi. În ziua de vineri, 17 aprilie, de praznicul Izvorului Tămăduirii, ÎnaltPrea Sfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie, începând cu ora 9.00, la mănăstirea Dervent. Clerul şi credincioşii vor merge apoi în procesiune la Izvorul tămăduitor, unde va fi săvârşită slujba de sfinţire a apei – Aghiasma mică. (Integral pe adevarul.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise