În săptămâna agricolă care tocmai s-a încheiat, Administrația Fondului pentru Mediu a venit cu noi precizări privind programul Casa Verde Fotovoltaice, AFIR a publicat bilanțul finanțărilor pentru fermieri, iar specialiștii anunță creșteri la prețul grâului în piața cerealelor, în următoarele luni.
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a prezentat lista instalatorilor validați pentru sesiunea 2024 a programului Casa Verde Fotovoltaice. Președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, a declarat că sunt 562 de instalatori confirmați în sesiunea pentru anul acesta, pentru peste 66.000 de beneficiari. Totodată, trebuie ținut cont de următorii pași esențiali: selectarea de către solicitant a unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei; efectuarea analizei de către instalator a documentelor încărcate de solicitant; aprobarea/respingerea/ refuzul de către instalator, în aplicaţie, a solicitanţilor. În termen de maximum 30 de zile de la data selectării instalatorului de către un solicitant, instalatorul examinează documentele încărcate de solicitant, conform procedurii de analiză şi îi alege în aplicaţie pe solicitanţii eligibili.
Un alt subiect de pe agenda săptămânii este dat de publicarea sintezei tuturor programelor și măsurilor pentru anul 2024 , de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Instituția a alocat pentru dezvoltarea agriculturii și a mediului rural autohton peste 1 miliard de euro anul acesta. Conform informațiilor prezentate de AFIR, agenția a plătit 1,2 miliarde de euro pentru proiectele de investiții și măsurile de mediu și climă finanțate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din această sumă, 1,02 miliarde de euro provin de la finanțarea Comisiei Europene, iar 152 de milioane de euro din Bugetul Național. AFIR a alocat pentru tinerii fermieri un sprijin de 121 milioane de euro, pentru proiecte inovatoare și sustenabile.
Nu în ultimul rând, se anunță o creștere a prețurilor la grâu în lunile următoare. În emisiunea, ,,Agricultura, o șansă pentru România’’, Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu mărfuri agricole, a făcut câteva precizări importante despre acest subiect.
,,Vorbind neaoș românește, trebuie să ne așteptăm la o creștere de preț în februarie, martie și aprilie, pentru că poziționarea în acest moment ne conduce către un nivel de minimum 255 de dolari/tonă în paritatea FOB Constanța. Acest aspect ne duce la o indicație de preț de 230-235 euro/tonă’’, a declarat Cezar Gheorghe pentru Agro TV.
Este dificil de spus care va fi prognoza agricolă pentru următoarele săptămâni, dar putem dezvălui prognoza meteo pentru săptămâna 16.12.2024- 22.12.2024.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) precizează că temperaturile medii vor fi ,în general, apropiate de cele specifice pentru acest interval, posibil ușor mai crescute în zonele nord-estice. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi deficitare pe la nivelul întregii țări.
Pentru a afla mai multe detalii referitor la fiecare subiect în parte, puteți accesa următoarele link-uri:
https://agro-tv.ro/noutati-in-programul-casa-verde-fotovoltaice-termene-limita-anuntate-de-afm/
https://agro-tv.ro/ajutoare-de-50-000-euro-pentru-micii-fermieri-decizia-adoptata-azi/
https://agro-tv.ro/vin-cresterile-la-pretul-graului-ce-pret-vor-primi-fermierii-pentru-marfa-livrata-in-portul-constanta/