Sânzienele, Rusaliile și Ziua Iei Românești, sărbătorite în Țara Hațegului

geoparcdino

Zilele Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului vor fi celebrate în perioada 22-24 iunie 2013,prin inaugurarea Casei Dinozaurilor Pitici și invitații la șezătoare, expoziții și sărbătorirea iei românești.

Perioada este asociată cu trei mari sărbători de sorginte diferită: Solstițiul de Vară (începutul verii astronomice), Rusaliile (una dintre cele mai vechi sărbători creștine) și Sânzienele sau Drăgaica (cea mai mare sărbătoare cu origini păgâne păstrată în calendarul creștin-ortodox)

Evenimentele vor debuta în a doua zi după Solstițiul de Vară, cu tradiționala Șezătoare în Țara Hațegului de la centrul de vizitare al Parcului Național Retezat, din satul Nucșoara, comuna Sălașu de Sus.

În ziua de Rusalii, turiștii și toți cei interesați de poveștile cu și despre dinozauri sunt invitați la inaugurarea punctului de vizitare Casa Dinozaurilor Pitici din localitatea Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea.


Evenimentele care marchează Zilele Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului se vor desfășura după următorul program:
După traversarea Nopții magice de Sânziene Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului a decis să se îmbrace în ie. Astfel, Geoparcul se alătură inițiativei La Blouse Roumaine de a decreta această zi drept Ziua Universală a Iei românești, principala piesă din portul nostru popular. Ca semn distinctiv, toți participanții la vernisajul expoziției, dar și toți turiștii aflați pe traseele Geoparcului, sunt invitați să adopte, drept ținută, ia sau cămașa tradițională românească.

Sâmbătă, 22 iunie
Șezătoare în Țara Hațegului – Centrul de vizitare al Parcului Național Retezat, sat Nucșoara, comuna Sălașu de Sus, proiect inițiat de Asociația de Ecoturism din România.

Duminică, 23 iunie
Inaugurarea Casei Dinozaurilor Pitici – sat Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, începând cu ora 12.00.

Luni, 24 iunie
Vernisajul unei expoziții cu dinozauri realizați de elevii Școlii Generale Petros-Baru, proiect câștigător al concursului Școala Discovery – sediul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, str. Libertății, nr.9A, Hațeg, începând cu ora 11.00.
Ziua Universală a Iei va fi celebrată în Geoparcul Dinozaurilor prin purtarea iei în această zi.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult