Sâmbra oilor 2014: Cea mai mare serbare câmpenească din Satu Mare

46

oihhhEdiţia din acest an a Sâmbrei Oilor va avea loc duminică, 4 mai, pe dealul de la Huta Certeze.
Inspirat de momentul ieşirii oilor la păşunat, evenimentul a ajuns în acest an la ediţia cu numărul 58 şi conform tradiţiei, este legat de ocupaţia păstoritului. Petrecerea va începe la ora 12:00, când pe scenă vor urca peste 30 de ansambluri folclorice şi de dansuri populare, precum şi numeroşi interpreţi. Ca în fiecare an, la sâmbră vor fi prezenţi în număr mare şi tarabiştii, astfel că singura dificultate a participanţilor va fi alegerea preparatelor culinare şi a băuturilor.

Pregătirile pentru Sâmbră încep cu multă vreme înainte, deoarece proprietarii trebuie să se asocieze în vederea formării unei stâne. Înţelegerea dintre ei este întotdeauna verbală, deoarece la oşeni cuvântul dat este mult mai important decât o sută de contracte cu mii de clauze asiguratorii. Acest lucru a fost valabil de când există oşenimea şi nici astăzi, oşeanul nu trece în ruptul capului peste cuvântul dat. Învoiala este consfinţită prin „aldămaşul sâmbrei” când oamenii se cinstesc cu pălincă pentru înţelegerea făcută. Urmează apoi alegerea locului potrivit pentru celebrarea Sâmbrei iar ziua acestei sărbători nu este una fixă, stabilirea ei depinde de mersul vremii, de data când cade Paştele, precum şi de cât de repede se desprimăvărează şi iarba este bună de păscut pentru oi.

În ajunul Sâmbrei, oile sunt scoase din sat şi duse la locul Sâmbrei. Aici se face „mulsul pă ştimb” ceea ce înseamnă că fiecare proprietar va mulge oile vecinului pentru a se elimina astfel suspiciunea că ar mai fi rămas lapte în ugere, „în pulpa uăii” cum spun oşenii. Între timp „boresele”, adică gospodinele din sat, se pregătesc de zor pentru sărbătoarea din ziua următoare, iar la loc de cinste se află întotdeauna boacele, adică sarmalele fierte pe îndelete în oale de lut, mielul fraged la cuptor, cozonacii pufoşi umpluţi cu nucă sau mac. (Integral pe radiocluj.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise